Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je u audijenciju članove udruge Voir Ensemble (Gledati zajedno), koja okuplja brojne slijepe i slabovidne osobe, a koju je 1927. godine u Lionu osnovao isusovac Yves Mollat.

/ md

Gledati srcem znači vidjeti svijet i svoju braću kroz Božji pogled, rekao je papa Franjo primivši u audijenciju članove udruge Voir Ensemble (Gledati zajedno), koja okuplja brojne slijepe i slabovidne osobe, a koju je 1927. godine u Lionu osnovao isusovac Yves Mollat, izvijestio je Vatican News.

Naša kultura pokazuje da su osobe vrijedne interesa zbog njihova fizičkog izgleda, odjeće, njihovih lijepih kuća, luksuznih automobila, njihova društvenog položaja i bogatstva.

Isus odbacuje predrasude

Isus, međutim, radikalno odbacuje takav način gledanja i upućuje riječi oslobođenja, prihvata i spasa: ‘Niti sagriješi on niti njegovi roditelji’ – napomenuo je Papa te tu situaciju usporedio s današnjom – Danas smo, nažalost, navikli opažati samo vanjštinu stvari, najpovršniji vidik. Naša kultura pokazuje da su osobe vrijedne interesa zbog njihova fizičkog izgleda, odjeće, njihovih lijepih kuća, luksuznih automobila, njihova društvenog položaja i bogatstva. Međutim, kako nas evanđelje uči, i danas bolesna osoba ili osoba s invaliditetom, počevši od njezine krhkosti, njezine ograničenosti, može biti u središtu susreta s Isusom koji otvara životu i vjeri, i koji može uspostaviti bratske i solidarne odnose u Crkvi i u društvu – istaknuo je Papa.

Crkva – poljska bolnica

Isusovo srce pred trpljenjem ne može ostati ravnodušno. On ozdravlja slijepca, daruje mu vid. Tako i nas poziva da djelujemo odmah, da utješimo, ublažimo i liječimo rane svoje braće. Crkva je poput poljske bolnice. Koliko je ranjenih, koliko braće i sestara treba ispružene ruke koje će liječiti njihove rane! – primijetio je Papa te istaknuo paradoks – Onaj čovjek koji je rođen slijep, nakon susreta s Isusom ponovno vidi i postaje svjedok njegove ljubavi, dok oni koji imaju vid, unatoč susretu s Isusom, ostaju slijepi.

Isus nas poziva da obnovimo svoj način gledanja na ljude i na stvari.

Gledati srcem

Podsjetivši pritom na riječi iz knjige „Mali princ“, Sint-Exupéryja: ‘Čovjek jedino srcem dobro vidi. Ono što je bitno, oku je nevidljivo’, Papa je istaknuo kako gledati srcem znači vidjeti svijet i svoju braću kroz Božji pogled. Isus nas poziva da obnovimo svoj način gledanja na ljude i na stvari. Predlaže nam uvijek novo viđenje naših odnosa s drugima, posebno u obitelji, naše ljudske slabosti, bolesti i smrti. Poziva nas da sve to gledamo Božjim pogledom! – istaknuo je te dodao – Vjera se ne svodi na niz teoretskih vjerovanja, tradicija i običaja. Ona je veza i put za nasljedovanje Isusa, koji obnavlja naš način gledanja na svijet i na našu braću.

Dopustite da vam Isus dođe u susret, da izliječi vaše rane i nauči vas vidjeti srcem.

Svjedoci Svjetla

Kršćani se, međutim, ne mogu zadovoljiti time da budu prosvijetljeni – napomenuo je Papa. Imamo također biti „svjedoci Svjetla“ (usp. Iv 1,8). Dok vođe farizeja, zatvoreni u svojim tradicijama i svojoj krutosti, osuđuju čovjeka slijepog od rođenja kao ‘grješnika’, on ispovijeda svoju vjeru i postaje svjedok Isusa i Božjega djela, djela milosrđa i ljubavi koja daruje život. I mi smo pozvani svjedočiti Isusa u svojem životu u stilu prihvata i bratske ljubavi – istaknuo je Papa te na kraju ohrabrio članove udruge da nastave ići putem kojim su krenuli u tom „gledati zajedno“ (‘voir ensemble’) srcem.

Dopustite da vam Isus dođe u susret, da izliječi vaše rane i nauči vas vidjeti srcem. Samo On uistinu poznaje ljudsko srce, samo ga On može osloboditi zatvorenosti i krutosti, i otvoriti ga životu i nadi – rekao je papa Franjo te na kraju sve povjerio zagovoru Djevice Marije, one koja nas uvijek uvodi u susret s Kristom, moleći ju da vodi njihove korake.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja