Budi dio naše mreže

Papa Franjo će u nedjelju 2. lipnja 2024. nakon pet godina ponovno predvoditi proslavu svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove u Rimu, izvijestili su 5. svibnja Vatican News i Kathpress.

/ mp/IKA

Nakon pandemije koronavirusne bolesti 2020. i 2021. godine i zdravstvenih problema posljednje dvije godine papa Franjo ponovno će predvoditi javnu tijelovsku procesiju.

Papa će sudjelovati u euharistijskom slavlju u bazilici Presvetog Spasitelja, sv. Ivana Krstitelja i sv. Ivana Evanđelista na Lateranu te u procesiji do bazilike Svete Marije Velike u blizini glavnog rimskog željezničkog kolodvora Termini.

Prošle godine papa Franjo Tijelovo je proveo u bolnici oporavljajući se od operacije na abdomenu. Godinu prije nije sudjelovao zbog problema s koljenom. Prethodnih dviju godina, zbog pandemije, u glavnom gradu Italije nije održana javna proslava svetkovine Tijelova.

Na Tijelovo se od inauguracije pape Ivana Pavla II. (1978. − 2005.) slavi misa u papinoj biskupskoj crkvi, lateranskoj bazilici, odakle se u procesiji ide do papinske bazilike Svete Marije Velike. Sveti Otac je 2018. i 2019. prekinuo tradiciju i proslavio svetkovinu u rimskim predgrađima.

Tijelovo se slavi drugog četvrtka nakon Pedesetnice. U mnogim mjestima, uključujući Rim, svetkovina se slavi u nedjelju nakon tog četvrtka. Svetkovina koja potječe iz srednjeg vijeka spominje i slavi prisutnost uskrsloga Krista u darovima kruha i vina u euharistiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja