Budi dio naše mreže

Isusovački povjesničar nadahnuo je papu Franju da pročita 37 knjiga o povijesti papinstva. Bila je to svojevrsna vježba koja mu je učinila samo dobro.

/ mp

Sveti Otac je to otkrio prilikom nedavnog obraćanja talijanskoj grupi crkvenih povjesničara. Razgovor s njima je započeo prisjećajući se jednog isusovačkog učitelja i njegove najdraže uzrečice: “Povijest je uistinu učiteljica života, ali istovremeno ima jako malo učenika!”

Papa Franjo promišljao je o činjenici kako malo učimo od povijesti te napomenuo da usvojimo samo jednu povijesnu lekciju da bi to to bilo vrijedno truda: “Bilo bi dovoljno kad bi samo promišljali s mudrošću i hrabrošću nad dramatičnim posljedicama i zala rata jer su upravo ratovi izmučili ljudski rod na ovoj zemlji. Ali nikako da naučimo”, poručio je.

Naglasio je kako je suvremeno društvo uzdrmano te da žeđa za istinom ističući kako bismo iz istinskog proučavanja povijesti mogli mnogo toga naučiti.

Rimski biskup se prisjetio kako je Krist kao Božja riječ ušao u povijest i promijenio je iz temelja.

“Mogućnost da dobijemo uvid u Kristovu prisutnost i put Crkve čini nas poniznima te nas odvaja od iskušenja da potražimo bijeg u prošlost kako bi izbjegli sadašnjost”, objasnio je.

U činjenici da je nemali broj agnostika pronašlo Krista na taj način jer se povijest ne može razumjeti bez te snage.

Papa Franje je spomenuo i isusovca Giacoma Martina.

“Posjećivao sam patra Martina i uvijek me upućivao na konkretne stvari: Pročitaj ovo, pročitaj ono. Zbog njega sam s entuzijazmom pročitao 37 knjiga o povijesti papinstva koje je napisao Ludwiga Pastora. To mi je samo dobro učinilo!”, zaključio je papa Franjo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja