Budi dio naše mreže

Tsetsege, majka 11-ero djece, postala je jedan od simbola upravo završenog putovanja pape Franje u Mongoliju. Mala pastirica je prije desetak godina na odlagalištu otpada pronašla nešto što danas Katolička Crkva te srednjoazijske zemlje štuje kao Nebesku Majku - drveni kip Majke Božje - kojoj je prošle godine povjerena čitava mongolska Crkva.

/ ts

Tsetsege, majka 11-ero djece, postala je jedan od simbola upravo završenog putovanja pape Franje u Mongoliju, o čemu piše Salvatore Cernuzio za Vatican News.

Sedamdesetogodišnja Mogolka, unatoč svojim fizičkim poteškoćama, bila je prisutna na svim događanjima tijekom putovanja pape Franje u Mongoliju. 2. rujna dočekala je Papu u geru, pastirskom šatoru, ispred katedrale u Ulan Batoru: “Blagoslovio me, rekla sam ‘hvala’ i poželjela mu sretnu novu lunarnu godinu: dobro zdravlje, sretan put i uspješno poslanje na mjestu poglavara Crkve.”

– Nismo dugo razgovarali… Papa me blagoslovio i zaželio mi dug život.

– A Vi?

– I ja sam njemu poželjela dug život i ono što se obično zaželi tijekom Isagaan Sara, lunarne nove godine, a to je zdravlje, sretan put, uspješno poslanje na mjestu poglavara Crkve i iznad svega blagoslov predaka.

Tsetsegine oči, dok se smiješi, postaju dva proreza koja se gube u borama njezine suncem potamnjele kože. Gledajući je, nije lako pogoditi njezine godine. “69”, kaže ona, gotovo ponosno.

Papa blagoslovio Marijin kip na susretu s predstavnicima Crkve u Mongoliji / Foto: Vatican media

Gospin kip na Papinu putovanju

Tsetsege, majka 11-ero djece, postala je jedan od simbola upravo završenog putovanja pape Franje u Mongoliju. Mala pastirica je prije desetak godina na odlagalištu otpada pronašla nešto što danas Katolička Crkva te srednjoazijske zemlje štuje kao Nebesku Majku – drveni kip Majke Božje – postavljen u katedrali sv. Petra i Pavla, kojoj je kardinal Giorgio Marengo, apostolski prefekt Ulan Batora, prošle godine povjerio mongolsku Crkvu. Kip je pratio susrete Papina apostolskog putovanja, a bio je prisutan i u nedjelju 3. rujna na pozornici Steppe Arene, ledene palače u kojoj je papa Franjo slavio misu s oko 2.000 vjernika iz različitih dijelova Azije.

Susret pape Franje i gospođe Tsetsege u Mongoliji / Photo: VATICAN MEDIA/REUTERS

Susret s Papom u geru

Tsetsege je sjedila u jednoj od bijelih fotelja na crvenom tepihu u gledalištu. Ne može dugo stajati i oslanja se na štap zbog problema s nogom zbog čega šepa, a čini se da još teže hoda u svojim velikim crnim kožnim čizmama ispod bijelog deela (tradicionalna svečana haljina). I u katedrali sv. Petra i Pavla 2. rujna također je bila svečano odjevena: prije nego što se Papa susreo s misionarima i Bogu posvećenim osobama, u tipičnom geru, nomadskom šatoru, papa Franjo se, čim je izišao iz automobila, uputio k njoj. Oslanjajući se na svoj štap, hodao je prema khalgi, drvenim vratima šatora koja su uvijek otvorena u znak dobrodošlice. Tsetsege je već bila unutra, sjedila je i čekala Papu koji je želio upoznati ovu sićušnu ženicu, sada dobro poznatu cijeloj mongolskoj Katoličkoj Crkvi.

Susret pape Franje i gospođe Tsetsege u Mongoliji / Photo: REMO CASILLI/REUTERS

Susret s Gospom

Tsetsege zazire od pitanja o sadržaju kratkog razgovora s Papom: “Znate li moju priču?”, pita, skrećući razgovor pred mikrofonima vatikanskih medija. Odgovara jezgrovitim, jednostavnim rečenicama, želeći se zadržati na sjećanju na taj događaj koji se zbio 5. srpnja 2016. kada je “radila”, kako kaže, na deponiju, prekopavajući, poput mnogih siromaha u Mongoliji, po otpadu u okrugu Tarhan. Iz smeća istovarenog iz kamiona vidjela je kako izranja platneni ovitak u kojem se nalazila drvena skulptura od oko 62 cm s likom “lijepe gospođe”. Iako nije poznavala niti osnove katoličke vjere (doduše, povremeno je bila u kontaktu s časnim sestrama Majke Terezije), Tsetsege je odmah osjetila da taj kip mora hitno maknuti iz smeća. Nikad nije brinula tko ga je bacio, već se radije pobrinula da ga očuva.

Kip Nebeske Majke kojoj je povjerena mongolska Crkva / Foto: Screeshot YouTube

Redovničko vijeće

“Držala sam ovu statuu u svojoj kući godinu dana. Ugledala sam je i poželjela zadržati za sebe. Prepoznala sam je kao Blaženu Djevicu Mariju i htjela sam je zadržati. U Mongoliji se može naći iz svake religije po nešto. Mongolija je vrlo lijepa zemlja,” objašnjava. Sestre Majke Terezije, u svojoj neumornoj milosrdnoj ljubavi prema siromasima, došle su joj u posjet i, vidjevši kip, pitale su je gdje je to našla. Zatim su joj objasnile da je to lik Majke Božje. “Čula sam za katolike. Osamdesetih godina osnovana je Crkva i od početka sam znala tko tu živi i radi. Časne sestre Tarhana su mi objasnile da je dragocjen, pa smo suprug i ja odlučili posjetiti crkvu.”

Papa blagoslovio Marijin kip na susretu s predstavnicima Crkve u Mongoliji / Foto: Vatican media

Mongolija posvećena Nebeskoj Majci

I upravo je crkvi Tsetsege odlučila darovati taj dragi kip koji je potom nekoliko godina ostao u mjesnom župnom uredu, sve dok kardinal Marengo, saznavši za tu priču, nije otišao vidjeti Djevicu vlastitim očima i – kako je pričao u prošlogodišnjim intervjuima – pomislio: “Gospa nam želi nešto reći. Otišao sam na lice mjesta i upoznao goapođu. Zatim smo 25. ožujka – na blagdan Blagovijesti, u dogovoru sa zajednicom – službeno prenijeli statuu u Ulan Bator s idejom da je postavimo u katedralu kako bi je svi mogli upoznati i štovati.

I tako se drveni kip sada čuva u katedrali sv. Petra i Pavla u glavnom mongolskom gradu i štuje ga mongolsko katoličko “malo stado” kao Nebesku Majku . Konačno joj je prošle godine povjerena čitava Crkva u Mongoliji. Bio je to uistinu veliki korak nastao iz malog poticaja jedne žene nekatolkinje: “Sada sam katolkinja…” objašnjava Tsetsege, “Krštena sam ove godine u svibnju, u Tarhanu, gdje sam pronašla kip.”

Kip Nebeske Majke kojoj je povjerena mongolska Crkva / Foto: Screeshot YouTube

Zahvala Papi

“Bile su to snažne emocije”, pa čak i sada, jer sam se nakratko mogla susresti s tako važnim čovjekom kao što je Papa, licem u lice u geru: “Rekla sam mu’ hvala’ za ovaj posjet koji će Mongoliji donijeti mnogo dobra. Hvala papi Franji!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja