Budi dio naše mreže

Papina videoporuka, povjerena cijeloj Katoličkoj Crkvi putem Papine svjetske molitvene mreže, apel je za „ukidanje mučenja u svim njegovim oblicima diljem svijeta”, piše Vatican News.

/ im/IKA

Sveti je Otac osudio mučenje kao pošast koja nije samo dio prošlosti, već je i danas prisutna. Ističući da je Isus Krist trpio mučenje te kako još mnogi ljudi u suvremeno doba doživljavaju takvu patnju, Papa je potaknuo međunarodnu zajednicu da se konkretno obveže na iskorjenjivanje tog izvora patnje.

Među ostalim, u poruci je upitao „kako je moguće da je ljudska sposobnost za okrutnost tako velika?”

Postoje izrazito nasilni oblici mučenja, primijetio je Papa, uključujući i one „sofisticirane”, poput „ponižavanja nekoga, otupljivanja osjetila ili masovnog zatočenja u uvjetima toliko neljudskim da oduzimaju dostojanstvo osobe”.

No to, upozorio je, nije ništa novo. „Razmislimo o tome kako je sam Isus bio mučen i razapet”, rekao je.

„Zaustavimo ovaj užas mučenja. Bitno je dostojanstvo osobe staviti iznad svega.” U protivnom, upozorio je Papa, „žrtve nisu osobe, one su ‘stvari’ i s njima se može nemilosrdno postupati, uzrokujući smrt ili trajne psihičke i fizičke ozljede koje traju čitav život”.

Papa je također inzistirao neka međunarodna zajednica zajamči potporu žrtvama i njihovim obiteljima.

Papina molitvena nakana za lipanj nije odabrana slučajno – 26. lipnja obilježava se Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja jer je na taj datum 1987. godine stupila na snagu UN-ova Konvencija protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja. Konvenciju su nakon usvajanja 1984. godine ratificirale 162 zemlje, piše Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja