Budi dio naše mreže

Crkva je uvijek znala prikazati univerzalnost Evanđelja jezikom umjetnosti. Vođeni takvom univerzalnom ljepotom koja ljude spaja neovisno o udaljenosti koja ih djeli, Vatikanski muzej i Vatican News zajedničkom inicijativom, u ovim trenucima nesigurnosti i izolacije, donose remek djela vatikanske kolekcije uz prigodne komentare mnogih papa.

/ at

Ljepota stvara zajedništvo te spaja one koji ju promatraju iz udaljenosti povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost, piše Vatican News. Crkva je uvijek znala prikazati univerzalnost Evanđelja jezikom umjetnosti. Vođeni tom premisom, ovaj dramatični trenutak u povijesti koji je okarakteriziran nesigurnošću i izolacijom doveo je do zajedničke inicijative Vatikanskog muzeja i Vatican News-a: Prikaz remek djela vatikanske kolekcije uz prigodne komentare mnogih papa.

Izdvajamo pet remek djela uz predivne refleksije pape Pavla VI., pape Benedikta XVI. i pape Franje:

“Danas muškarci i žene trebaju svjetlo koje ne mogu pronaći sami. Svjetlost svijetli u tami, naviješta prolog Ivanova evanđelja. Moramo biti mudri, hrabri i radosni odgovarajući: Deo gratias! Hvala Ti, o Bože, što si u Kristovom prelasku nadvio svjetlost providnosti nad tamnim ljudskim i kozmičkim krajolikom.” Papa Pavao VI. Urbi et orbi 29. ožujka 1964.

Rafael, Oslobođenje sv. Petra, Vatikanska palača / Foto: Freddy Amend / Pixabay

“Sigurni smo da smo svi dragocjeni u tvojim očima i da nas ništa u našim srcima nije udaljilo od tebe. Dopustimo tvom dragom pogledu da nas dotakne zajedno s trajnom toplinom tvoga osmijeha. Čuvaj naš život svojim zagrljajem: blagoslovi i ojačaj svaku čežnju za dobrim; daj novi život i njegu za vjeru; održi i prosvijetli nadu; probudi i oživi milosrđe; vodi na putu prema svetosti.” Papa Franjo, Zagovor Mariji, Fatimskoj djevici, 13. listopada 2013.

Pinturicchio, Freska Gospe s Djetetom / Foto: Facebook Vatican News / ©MuseiVaticani

“Potičem da promišljate o patnjama razapetog Krista i da se, u zajedništvu s njim, okrenete Ocu s potpunim povjerenjem da je sav život, posebice vaši životi, u njegovim rukama. Vjerujte da će vaše patnje, ujedinjene s Kristovima, biti plodonosne za Crkvu i cijeli svijet. Molim Boga da učvrsti vašu vjeru u njegovu ljubav, pogotovo u ovim kušnjama kroz koje prolazite. Nadam se da ćete, gdje god bili, uvijek pronaći duhovno ohrabrenje i snagu potrebnu kako biste njegovali vlastitu vjeru i kako biste bili bliže Ocu Života.” Papa Benedikt XVI. 15. Svjetski dan bolesnih, 2007.

Carlo Crivelli Pietà / Foto: Facebook Vatican News / © MuseiVaticani

“Naš Bog nije udaljeni Bog, nematerijalan u Njegovom blaženstvu. Naš Bog ima srce. Zaista, On ima srce od mesa; On je tjelesan upravo zato da bi moga patiti s nama i da bio mogao biti s nama u našoj patnji. Postao je čovjekom da bi nam dao srce od mesa i da bi u nama probudio ljubav prema patnji i siromaštvu, oskudnosti.” Papa Benedikt XVI., Križni put u Koloseumu, 6. travnja 2007.

Carravagio Polaganje Krista u grob / Foto: Facebook Vatican News / © MuseiVaticani

“Kako Bog pruža utjehu? Nježno. Nježnost je nepoznata prorocima propasti. ‘Evo s njim naplata njegova, a ispred njega njegova nagrada’, kako zaključuje Izaija. ‘Poput pastira on hrani svoje stado: u svojim rukama skuplja janjad, noseći ih u svojim grudima, brižno vodeći ovce.’ Ovo je put, Gospodin pruža utjehu: nježno. Nježnost tješi. Kada dijete plače, majka brine i smiruje dijete s nježnošću: riječ koju je današnji svijet maknuo iz svoga rječnika. Nježnost.” Papa Franjo, 11. prosinac 2018.

Marco dal Pino, Christ in Glory / Foto: Facebook Vatican News / ©MuseiVaticani

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja