Budi dio naše mreže

Mladi koji su doputovali u Lisabon očekuju papu Franju kako bi zajedno proslavili 37. Svjetski dan mladih (SDM), prvi nakon pandemije koronavirusa. Sveti Otac u Portugal stiže u srijedu, 2. srpnja, s mišlju da su susreti ovog tipa "moćni" te "da imaju snage čak i promijeniti živote nekih ljudi", istaknuo je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

/ dp

Svjetski dan mladih važna je prilika za blizak kontakt s Isusom, istaknuo je Parolin u razgovoru za Vatican News. Podsjetimo, papa Franjo na SDM-u u Lisabonu boravit će do 6. kolovoza, a to će biti njegov 42. međunarodni apostolski pohod.

Također, Parolin je pozvao sve koji neće moći fizički sudjelovati na SDM-u da se “osjećaju uključenima” te dodao da Papin posjet Fatimi proizlazi iz želje Svetog Oca da bude blizu bolesnima kao i onima koji pate.

Ovakvi susreti imaju veliku snagu koja nekima čak može promijeniti i život.

“Papa moli za sve mlade koji su ovih dana već krenuli u Lisabon, u uvjerenju i spoznaji da ovakvi susreti imaju veliku snagu koja nekima čak može promijeniti i život”, rekao je Parolin.

Odluku blagopokojnog pape Ivana Pavla Drugog o pokretanju Svjetskog dana mladih Parolin je nazvao proročanski intuitivnom jer je potvrdila da Crkva, tada kao i sada, želi zauzeti za mlade naraštaje i odgovoriti na njihove tjeskobe, brige, želje i nade unutar perspektiva susreta s Kristom koji je Put, Istina i Život.

Ono što mladi traže od Crkve jest da Crkva obnovi svoj apostolski poticaj i da bez straha krene na onaj put pastoralnog i misionarskog obraćenja koji toliko priželjkuje Sveti Otac.

“U svijetu koji prolazi kroz duboke promjene, koji je prošao kroz tragično iskustvo pandemije koronavirusa i koji proživljava višestruke sukobe, danas je na cijelom svijetu potrebnije nego ikada da se mladi susretnu s licem Isusa Krista, da upoznaju Njegovu Riječ spasenja i postnu Njegovi učenici”, istaknuo je državni tajnik Svete Stolice.

Pred Crkvom u suvremenom svijetu, istaknuo je Parolin, stoji važna i velika zadaća  – približiti živoga Krista mladima.

“Ono što mladi traže od Crkve jest da Crkva obnovi svoj apostolski poticaj i da bez straha krene na onaj put pastoralnog i misionarskog obraćenja koji toliko priželjkuje Sveti Otac. Treba biti kreativan, pronaći hrabrosti i pravog jezika da se mladima današnjice predstavi Isusa Krista u svoj Njegovoj svježini, u svoj Njegovoj aktualnosti pa da Ga i današnji mladi koji imaju različite osjetljivosti, stilove i načine postupanja u odnosu svoje vršnjake iz prošlosti mogu susresti i živjeti duboko iskustvo vjere, a iz tog dubokog iskustva vjere tada će se roditi želja da ga podijele sa svim svojim vršnjacima”, poručio je kardinal.

Foto: World Youth Day/Facebook

Posjet Fatimi Svetoga Oca, dodan programu SDM-a ima izuzetan značaj, istaknuo je Parolin.

“Sveti Otac susrest će se s mladima koji su bolesni i s njima moliti svetu krunicu. Vjerujem da time želi ponoviti Gospinu poruku trima pastirčićima kojima se ukazala 1917. Bile su to riječi utjehe, riječi nade u svijetu koji je bio zahvaćen ratom, što se toliko ne razlikuje od stvarnosti koju doživljavamo danas. Gospa je tada pozvala pastirsku djecu, a preko njih sve muškarce i žene, da mole, osobito svetu krunicu, s velikim pouzdanjem, za postizanje mira u svijetu”, rekao je državni tajnik Svete Stolice.

Mladima koji nisu u Lisabonu, iako su željeli biti tamo, Parolin je poručio neka se osjećaju živim dijelom SDM-a.

“One koji ne mogu, iz različitih razloga, otići u Lisabon pozivam da se duhovno ujedine s Papom i sa svojim vršnjacima koji su u Portugalu i da snažno žive, makar i izdaleka, ovo iskustvo moleći s njima i za njih”, kazao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja