Budi dio naše mreže

Talijanski mediji u ponedjeljak pišu o hrabrosti Papinog djelitelja milostinje kardinala Konrada Krajewskog i nazivaju ga “Papinim Robinom Hoodom” jer je prekršio zakon kako bi vratio električnu energiju u bespravno naseljenu zgradu u Rimu.

/ mp

Zgrada se nalazi na Eskvilinu, u širem središtu grada. Struja joj je isključena 6. svibnja čime je 400 njezinih stanara ostalo u mraku.

Krajewski, Papin djelitelj milostinje, u subotu ih je otišao posjetiti. Spustio se u šaht u kojem se nalaze električna brojila i – “bi svjetlo”.

“Situacija je bila očajna. Preuzimam punu odgovornost. Neka mi pošalju kaznu ako žele, platit ću je”, kazao je Krajewski u razgovoru za Corriere della Sera.

U napuštenoj zgradi živi oko 400 ljudi, među kojima je stotinjak djece.

Njegov je potez kritizirao desni populist i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Kardinala je pozvao da plati i “300.000 eura neplaćenih računa talijanskih obitelji”.

“Ja se ne bavim politikom nego humanitarnim radom i brinem se za te ljude, obitelji i djecu”, odgovorio je Krajewski.

Nakon što je kardinal uključio električnu energiju, u subotu navečer pred zgradu su stigli radnici rimske elektrodistribucije kako bi je opet isključili. U tome su ih spriječili stanari formiravši ljudski lanac.

Na kardinalovu stranu stali su mnogi humanitarci, među kojima i Lucia Ercoli, direktorica udruge “Medicina Solidale”, udruge liječnika volontera koji se brinu za siromašne i najslabije osobe u Rimu.

“Ostaviti djecu u mraku moglo bi značiti biti u mraku pred Bogom na Sudnjem Danu i to mi je vrlo jasno. A Crkva – a rekla bih i svaka osoba koja je u svom životu susrela Isusa iz Nazareta – ne može imati nikakvih sumnji oko toga na kojoj strani ona treba biti”, kazala je Ercoli za Vatican News.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja