Budi dio naše mreže

Na današnji dan prije točno devedeset godina, iz studija Vatikanskog radija u Rimu, Morseovim kodom poslane su riječi "In nomine Domini, Amen" – "U ime Gospodnje, Amen." Nakon kratkog uvoda talijanskog izumitelja i tehničkog kreatora radija Guglielma Marconija, papa Pio XI. uputio je na latinskom svoju prvu radijsku poruku.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Radio je odmah povjeren vodstvu isusovaca, koji su njime upravljali sve do 2017. Hrvatski program pokrenut je 21. prosinca 1947. Jedan od njegovih urednika, od 1982. do 1988. godine, bio je isusovac p. Božidar Nagy. Za Informativnu katoličku agenciju osvrnuo se na ulogu Radija svih ovih godina: “Papa je osnovao Vatikanski radio u vrijeme totalitarnih ideologija u Europi. Na različitim stranama Europe uzdizali su se komunizam, nacizam i fašizam. Stoga je bio potreban glas Pape koji će ga, putem Vatikanskog radija, dizati za obranu prava naroda i pojedinaca te ljudskih prava. Zato je već sama ta prisutnost Papinoga radija za europske narode itekako bila važna”, ističe p. Nagy i nastavlja: “Njegova je funkcija u prvom redu da Papini govori i poruke te sva njegova djelatnost dođu do što većeg broja kršćana i ljudi dobre volje.”

papa Pio XI., kardinal Eugenio Pacelli (budući papa Pio XII.) i Marconi na otvorenju Vatikanskog radija 12. veljače 1931. (Vatican News)

Iskustvo p. Nagya

“Kao urednik Hrvatskog programa doživio sam srce Crkve. Naime, tu vidite da kroz Vatikan i kroz Papu prolazi sve što se događa na cijelom svijetu”, naglašava p. Nagy. Dodao je da svaki događaj bio tragičan ili lijep ima odjeka u Papinom srcu. To je očito i danas jer u slučajevima velikih nesreća, revolucija ili teških povreda ljudskih prava, Papa odmah reagira te bilo javno, bilo na drugi način, iznosi svoj stav i svoje mišljenje. Vatikan je, na neki način, središte svijeta, ne sa strane vlasti i političko-društvenog, nego s moralnog i duhovnog gledišta. “Kada su bile ugrožene moralne vrijednosti, ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, Papa se uvijek odmah angažirao i dizao svoj glas”, podsjeća p. Nagy. Kao primjer navodi govore koje je sv. Ivan Pavao II. u vrijeme Domovinskog rata javno upućivao svijetu. Iskreno se zauzimao i dizao svoj glas u obranu svih stradalih, ponajprije Hrvata, kao ni jedan drugi svjetski državnik ili političar.

U slučaju ugroze moralnih vrijednosti, ljudskoga dostojanstva i ljudskih prava, Papa bi se uvijek odmah angažirao i dizao svoj glas.

Program Vatikanskog radija danas se može čuti na 41 jeziku, a uređuju ga djelatnici iz 69 država. Emisije se mogu pronaći i na mrežnom portalu Vatican News koji vijesti o Papi, Vatikanu, Crkvi i svijetu objavljuje na 36 jezika. Sadašnji urednik Hrvatskoga programa Vatikanskog radija i portala Vatican News na hrvatskom jeziku je p. Ivica Hadaš. Hrvatski program svakodnevno se, osim utorkom, u 18:50 reemitira i na Hrvatskome katoličkom radiju.

Pokretanje internetskog radija

Vatikanski radio u petak 12. veljače, na 90. obljetnicu postojanja, pokreće 24-satni program web-radija. Tako će program Vatikanskog radija biti dostupan putem interneta na engleskom, talijanskom, francuskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom i armenskom jeziku. Emisije će biti dostupne i putem aplikacije Vatikanskog radija, koji već emitira putem radio valova, kratkog vala, satelita, DAB + i digitalno.

Vatikanski radio pokreće 24-satni program web-radija.

“Čak i danas Vatikanski radio se razvija prema budućnosti, čuvajući svoju izvornost i svoj identitet”, ističe prefekt vatikanskog Odjela za komunikacije Paolo Ruffini. “Web-radio omogućit će svima u svijetu slušanje Vatikanskog radija na njihovim jezicima i s njihovih pametnih telefona ili računala. Internetska stranica Vatikanskog radija bila je jedna od nekoliko medijskih stvarnosti koje su krajem 2017., uslijed velike reforme vatikanskih komunikacija koju je poduzeo papa Franjo, ujedinjene u medijsku platformu Vatican News.

Značenje Radija za vjernike

Jedan je događaj, više nego ikoji, obilježio povijest Vatikanskog radija u posljednjoj godini. Riječ je o svjedočanstvu o. Luigija Maccallija, koji je dvije godine bio zatočenik džihadista na području između Nigera i Malija. Taj je misionar uspio doći do malog rasklimanog tranzistora koji su mu dali njegovi otmičari. “Mogao sam svake subote na Vatikanskom radiju slušati osvrt na evanđelje nedjeljne liturgije. Jednom sam čak slušao misu u izravnom prijenosu… bila je to Papina misa na Duhove 2020. godine”, rekao je za Vatikanski radio taj misionar.

Sadašnji ravnatelj Massimiliano Menichetti zaključuje da Radio, osim redovitih komentara, nudi i nove programe, podcaste i audioknjige: “Naša je misija uvijek bila ne ostavljati nikoga samog, nego donositi nadu kršćanskog navještaja, Papin glas i tumačiti događaje u svjetlu Evanđelja.”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja