Budi dio naše mreže

Uoči Svjetskog dana djece koji će se prvi put u Crkvi održati od 25. do 26. svibnja 2024. u Rimu, organizatori ovoga Dana predstavili su njegov okvirni program tijekom kojeg će se papa Franjo susresti s djecom iz cijelog svijeta u molitvi i prijateljstvu.

/ mp

Program ovog nedavno ustanovljenog Dana, u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje, predstavljen je 2. veljače na tiskovnoj konferenciji u Tiskovnom uredu Svete Stolice, donosi Vatican News.

Među govornicima su bili kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje; o. Enzo Fortunato,  koordinator Svjetskog dana djece i ravnatelj komunikacija Bazilike sv. Petra u Rimu; i Marco Impagliazzo, predsjednik zajednice Svetog Egidija.

Kardinal Mendonça izrazio je svoje iznenađenje kada je papa Franjo 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća, ustanovio ovaj Dan te je podsjetio na radost Svetog Oca tijekom njegova susreta s tisućama djece u Vatikanu 6. studenoga na kojem je iskreno odgovorio na njihova pitanja. Kardinal je u nastavku izrazio nadu kako će obilježavanje Svjetskog dana djece u Crkvi postati redoviti događaj, naglašavajući da se Papa želi susresti s djecom i slušati ih.

Prvi događaj održat će se na dvije razine: u Rimu i na razini biskupije.

„Ovakav događaj“, naglašava kardinal Mendonça, „nudi djeci mogućnost da postanu protagonisti tijekom molitvenih trenutaka, prijateljstva i obrazovanja.“

Govoreći o znakovitoj slučajnosti kako će se ovaj Dan djece obilježiti u Godini molitve, Kardinal je istaknuo kako će molitva i ljubav prema Isusu biti u srcu ovoga Dana. Naime, „prenošenje vjere ne čini se na teoretski način, nego zajedničkom molitvom.“ Kardinal prefekt podsjetio je i na Isusove riječi kako je On prisutan kada su dvojica ili trojica okupljena u Njegovo ime. „To je ono što će djeca iskusiti uz Svetog Oca, u okruženju prijateljstva i razigranosti. No, središnji elementi bit će molitva, klanjanje i slavljenje vjere. Time će se pokazati da djeca nisu objekti u prijenosu vjere, već njezini protagonisti. Djeca vjeruju u Isusa.“

Djeca, istaknuo je, „prenose radost vjere u Isusa i slušanja Evanđelja, a to će se dogoditi time što će djeca donijeti svoju vjeru u Rim i na Trg sv. Petra“, zaključio je kardinal Mendonça.

U nastavku predstavljanja Dana djece o. Fortunato rekao je kako su pripreme još uvijek u tijeku, a prema ovom Danu vode „tri puta: „duhovnost, solidarnost i kultura“.

Na tiskovnoj konferenciji također su predstavljeni logo i mrežna stranica. Logo su osmislili i izradili u siječnju 2024. Marco Capasso i Studio Creativo, a prikazuje ruke djece koja su nalaze ispod prikaza kupole Bazilike svetog Petra.

Marco Impagliazzo izrazio je zahvalnost papi Franji na inicijativi za prvi Svjetski dan djece u Katoličkoj Crkvi. „U vrijeme rata i nedostatka brige za okoliš, postoji potreba da se mlađoj generaciji dâ glas, kao što je to bilo i naglašeno u dvorani pape Pavla VI. u studenom prošle godine. Trebamo slušati djecu jer je njihov glas uvjerljiv i izričito govori ‘ne’ ratu i uništavanju prirode“. U nastavku je g. Impagliazzo istaknuo kako će Svjetski dan djece ponuditi djeci priliku za susret s Isusom i potaknuti njihovu sposobnost sanjanja.

Govoreći za „Vatican News“, g. Impagliazzo također je podijelio i činjenicu da se Zajednica Svetog Egidija zalaže za to da se omogući brojnoj djeci s periferija i najnepovoljnijih područja te područja pogođenih sukobima da sudjeluju u obilježavanju ovoga Dana. „Prisutnost ove djece podsjetit će nas da svijet treba mir“, zaključio je.

Na završetku tiskovne konferencije ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni istaknuo je kako je bila želja pape Franje da se u Crkvi utemelji dan posvećen djeci te je istaknuo kako su sve druge i detaljne informacije o ovom danu dostupne na službenim mrežnim stranicama Svjetskog dana djece.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja