Budi dio naše mreže

Dana 17. siječnja, na blagdan svetog Antuna, zaštitnika uzgajivača i stoke, talijanski farmeri dovode svoje životinje na blagoslov na Trg svetog Petra.

/ mk

Dok Amerikanci blagoslov životinja povezuju s blagdanom svetog Franje, sama Italija ima drugačiju tradiciju. Svakog 17. siječnja, na blagdan svetog Antuna, neobični gosti okupe se oko bazilike svetog Petra. Krave, konji, zečevi, kokoši i mnoge druge životinje čekaju u boksovima nedaleko od Berninijeve kolonade, donosi Aleteia.

U organizaciji Talijanske udruge uzgajivača (AIA) i Coldirettija, najveće talijanske udruge poljoprivrednika, događaj je započeo — kao i svake godine — misom kojoj je prisustvovalo gotovo 600 ljudi u bazilici. Kardinal Mauro Gambetti zatim je izašao na dvorište kako bi obavio tradicionalni blagoslov.

Uhodana tradicija

“Oni koji obrađuju zemlju, koji uzgajaju životinje i koji se o njima brinu, sudjeluju u priči o stvaranju […] Na taj način, oni su također protagonisti u zaštiti čovječanstva”, objasnio je talijanski kardinal velikom mnoštvu.

Neki Rimljani, upoznati s ovom tradicijom, također su došli sa svojim kućnim ljubimcima.

“S ovim blagoslovom, budući da je sveti Ante zaštitnik životinja, nadamo se da će sve proći u najboljem redu, za sve uzgajivače općenito”, rekao je Roberto Paradisi, uzgajivač konja 30-ak kilometara od Rima, koji ne propušta ovaj događaj. Ove godine odlučio je povesti prekrasnog crnog konja pasmine “tolfetano” porijeklom iz regije Lazio.

Blagoslov stoke na blagdan svetog Antuna uobičajena je tradicija u cijeloj Italiji. U Milanu, primjerice, biskup ima običaj obilaziti farme na ovaj dan. “Prije 100 ili 50 godina još ste mogli vidjeti kipove svetog Ante u štalama za krave,” objašnjava Claudio Destro, potpredsjednik AIA-e. U manifestaciji sudjeluje svake godine od 2010.

Drži farmu na periferiji Rima, a ovoga je puta na Petrovo doveo i kravu. “Za mene, kao katolika, blagoslov predstavlja ohrabrenje, poticaj”, dodaje.

Prilika za povezivanje s ljudima

Ovi blagoslovi životinja u srcu Vječnog grada prilika su i da uzgajivači komuniciraju s javnošću o svom radu. Kad je kardinal Gambetti prolazio pored konjušnica, zastao je da popriča s njima. “Ovaj događaj je koristan jer pokazujemo stanovnicima gradova, potrošačima, kako se krećemo u smjeru dobrobiti životinja i sigurnosti hrane,” kaže Claudio.

“To je također trenutak bliskosti s cijelom zajednicom i stanovništvom,” kaže Ettore Prandini, predsjednik Coldirettija, koji je postavio štand u blizini staja kako bi promovirao kampanju protiv sintetičke stočne hrane. Dodao je kako cijeni stalne pozive pape Franje u ime okoliša. “Mi poljoprivrednici pravi smo čuvari stvorenog i to želimo i dalje biti”, rekao je Roberto Nocentini, predsjednik AIA-e.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja