Budi dio naše mreže

Knjiga je osmišljena kao poruka nade i kao pojašnjenje biblijskih i duhovnih važnosti svećeničkog celibata za kojeg autori smatraju da je više od pukog propisa crkvenog zakona.

/ at

Umirovljeni papa Benedikt XVI. i prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta kardinal Robert Sarah autori si knjige “Iz dubine naših srca” u kojoj progovaraju o krizi u Crkvi i svećeničkoj službi, piše CNA.

Izdavačka kuća Ignatius Press najavila je izdavanje knjige do 20. veljače. Osnivač i urednik Ignatius Press-a o. Joseph Fessio rekao je da “djelo nije samo o celibatu, iako je ono vrlo važno, već da je, kako piše papa u miru Benedikt XVI. u prvom paragrafu, o trajnoj krizi kroz koju svećenstvo prolazi već godinama. Ali i više je od toga, djelo je o prirodi Crkve i kršćanskog nauka”.

Foto: Naslovnica Ignatius Press (uz izmjene)

Benedikt XVI. i kardinal Sarah, kako navode iz Ignatius Press-a, “iskreno su se osvrnuli na duhovne izazove s kojima se svećenici danas susreću uključujući borbu s celibatom” te “upućuju na dublje razgovore s Isusom Kristom kao ključnim čimbenikom vjerne i plodne crkvene reforme svećeničke službe”. Pišu da “svećenstvo prolazi kroz tamno razdoblje. Ranjeni tolikim otkrivenim skandalima, uznemireni stalnim propitivanjem svetosti celibata, mnogi svećenici u iskušenju su da odustanu i napuste sve”.

Knjiga je osmišljena kao poruka nade i kao pojašnjenje biblijskih i duhovnih važnosti svećeničkog celibata za kojeg autori smatraju da je više od pukog propisa crkvenog zakona. “Iz svakodnevnog slavljenja euharistije, koje uključuje trajno stanje služenja Bogu, spontano je nastala nemogućnost bračne veze“ ističe se u knjizi, piše Informativna katolička agencija.

Benedikt XVI. u knjizi navodi: “Bez odricanja od materijalnih dobara svećeništvo ne može postojati. Poziv na nasljedovanje Isusa nije moguć bez ovog znaka slobode i odricanja od svih kompromisa. Celibat je uistinu bitan kako bi naš pristup Bogu mogao ostati temeljem našega života i izražavati se na konkretan način. Nema stalnosti ako ne stavimo svoje zajedništvo s Bogom u središte našega života.”

Moramo se neprekidno pročišćavati i biti uronjeni u Krista tako da On bude taj koji govori i djeluje u nama, a sve manje mi sami. Ovaj proces sjedinjenja s Njim i odricanja od onoga što je naše traje cijeli život i uključuje bolna oslobađanja i obnove, ističe Benedikt XVI. Autori “inzistiraju na tome da je obnova Crkve vezana uz obnovljeno razumijevanje svećeničkog poziva kao dioništva u Isusovu svećeničkom identitetu“ i “tvrde da celibat nije neobavezan za autentično svećeništvo.“

Izdavač je dodao da je knjiga dijelom odgovor “na pozive za preinačavanjem svećeništva, uključujući prijedloge upućene sa Sinode u Amazoniji“. U Završnom dokumentu Posebne biskupske sinode za Panamazonsko područje biskupi su pozvali papu Franju da procijeni mogućnost da se na prostorima Amazonije, zbog velikog nedostatka svećenika na tom području, rede oženjeni muškarci, tzv. viri probati. U dokumentu se predlaže “da se za svećenika rede prikladni i cijenjeni muškarci iz zajednice, koji su imali plodan stalni đakonat, adekvatnu formaciju za svećenika te legitimno zasnovanu i stabilnu obitelj”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja