Budi dio naše mreže

Ispod kolonade na Trgu svetog Petra, vatikanski Dikasterij za službu milosrđa vodi kliniku koja desecima beskućnica nudi besplatno testiranje na rak dojke, kao dio inicijative s udrugom Komen Italija.

/ mk

Briga o sebi je misao koja često ne pada na pamet ljudima koji žive na ulici.

Još je gore za žene suočene s financijskim poteškoćama koje ne mogu pristupiti zdravstvenim uslugama, a ponekad čak ni oprati se.

Papa Franjo je od početka svog pontifikata prepoznao tu potrebu i odgovorio je preko papinskog Almonera stvaranjem objekata kao što su tuševi ispod kolonade Svetog Petra, smještaja kao što je “Dar milosrđa” na Via dei Penitenzieri, i “ klinike Majke od Milosti” ispod Kolonade.

Važna sinergija za žene

U četvrtak 18. travnja na Vatikanskom trgu postavljena je Karavana prevencije kao rezultat suradnje Dikasterija za službu ljubavi i Komena Italija.

Udruga je posvećena prevenciji i borbi protiv raka dojke u sinergiji sa Zakladom sveučilišne poliklinike Agostino Gemelli IRCCS i Gemelli Isola.

Karavana će biti prisutna u Vatikanu svaka dva mjeseca kako bi pomogla ženama u potrebi.

Ružičasta vrpca, simbol prevencije i istraživanja najraširenijeg raka kod žena, postavljena je ispred poliklinike “Majka od milosti”.
Četrdesetak žena kojima nedostaje zdravstvena pomoć, uz pomoć klinike i dispanzera Santa Marta, moglo je proći dijagnostičke pretrage za rak dojke, poput mamografije i ultrazvuka dojke.

Foto: Vatican media

Usluga je bila besplatna i predstavljala je čin brige za mnoge žene koje žive na ulicama Rima koje su najviše marginalizirane, budući da se rak mora dijagnosticirati u ranoj fazi za učinkovito liječenje.

Ukoliko bi se kod neke od žena utvrdio rak dojke, pomoći će joj se daljnjim pregledima i svim potrebnim tretmanima.

Klinika: rezervoar velikodušnosti

Inicijativa je samo jedna od mnogih koje provodi poliklinika “Majka milosrđa”. Otvorena po želji pape Franje, klinika je postala funkcionalna stvarnost.

Od 1. siječnja 2024. godine pruženo je 4429 zdravstvenih usluga, od čega 2054 posjeta liječniku opće prakse, 1901 posjeta specijalistima, 115 posjeta stomatologu, obavljeno 359 laboratorijskih pretraga i isporučeno 4199 kutija lijekova u 91 dan rada.

Klinika radi zahvaljujući dobronamjernosti 80 liječnika, medicinskih sestara, bolničara i tehničara koji dobrovoljno daju svoje vrijeme i profesionalnost u službu najugroženijih.

Izvor: Vatican News

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja