Budi dio naše mreže

Istaknuti hrvatski dirigent i pedagog Vladimir Kranjčević preminuo je u nedjelju, 9. veljače nakon teške bolesti u 84. godini života. Posljednji ispraćaj maestra Kranjčevića bit će u petak, 14. veljače, u 12,50 sati na zagrebačkom Krematoriju. A u programu Hrvatskoga katoličkog radija poslušajte In memoram: Vladimir Kranjčević - Klasični vrt u četvrtak, 13. veljače u 22,30 sati.

/ Vesna Bihar

Glazba je sveta umjetnost”, citirao je maestro na pozornici Richarda Straussa. Govorio je o glazbi kao umjetnosti koja neizmjerno puno daje, oplemenjuje i obogaćuje um, dušu i srce, a svojim djelom najbolje je te riječi sam svjedočio.

Maestro Kranjčević, rođen je 1936. u Zagrebu. Tijekom šest desetljeća bogate i plodne karijere bio je dugogodišnji ravnatelj Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Gotovo tri desetljeća bio je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Zaslužan je za golem broj praizvedbi i izvedbi djela hrvatskih autora svih razdoblja koje je tijekom karijere studirao i uvrštavao u svoje koncertne programe. Za svoj doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi odlikovan je odličjima Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića te Redom hrvatskoga pletera. Među brojnim stručnim nagradama i priznanjima ističu se godišnja i nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, Porin za životno djelo i dva godišnja Porina te nagrada za životno djelo ‘Lovro pl. Matačić’ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika. Prije dvije godine oprostio se od duge i plodne karijere nizom koncerata s brojnim zagrebačkim ansamblima s kojima je surađivao, među mnogima i s opernim Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Simfonijskog orkestra Hrvatske Radiotelevizije kojima je bio ravnatelj.

Dakako i sa svojim Goranovcima, članovima Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s kojima je postigao svoje najveće uspjehe u domovini i u inozemstvu. Mladi, učenici, studenti i generacije Goranovaca jako su ga voljeli i mnogo od njega naučili, rekao je sadašnji umjetnički voditelj Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić Luka Vukšić.

On je u sebi objedinjavao cijelu jednu eru zagrebačkoga glazbenog života, sjećajući se svih koncerata, razgovora, svih bitnih, ali i manje bitnih anegdotski štosnih trenutaka koje su donijela prošla desetljeća.”

10.05.2017., HNK, Zagreb – Svečana izvedba Verdijeve Messa da Requiem, za soliste, dva zbora i orkestar, pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjcevica koji se ovim ravnanjem, nakon dugogodišnje karijere, oprašta od uloge dirigenta.
Photo: Igor Soban/PIXSEL

Između ostaloga, bio je jedan od utemeljitelja i dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri te predsjednik Oratorijskoga društva sv. Marka – Cantores Sancti Marci. “Kao člana tog zbora za Kranjčevića me vežu lijepe uspomene”, rekao je Josip Hrastić. “Još kao mladi student dirigiranja, imao sam priliku puno naučiti od njega i dakako svaki savjet koji mi je dao  – mogao sam i primijeniti.” Najviše  će Hrastiću ostati u sjećanju kada su s maestrom Kranjčevićem i Zagrebačkom filharmonijom pripremali Mozartov Requiem u sklopu Festivala sv. Marka. “Iz probe u probu mogao sam upijati sve ono znanje koje je maestro “sipao” pred nas zboraše”, kaže s puno zahvalnosti Hrastić.

Korizmeni koncert Zagrebacke filharmonije u katedrali pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjcevica izvodi Muku po Ivanu, BWV 245 Johanna Sebastiana Bacha. / Photo: Igor Soban/PIXSELL

Manje je poznato da je maestro Vladimir Kranjčević bio i jedan od utemeljitelja Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ u Križevcima. Po majci Kranjčević je Križevčanin, a uz Kranjčića je povezan još od mladosti kao zborovođa u crkvi u kojoj je Stjepan Kranjčić bio župnik. “Moj župnik je osoba sveta života”, posvjedočio je za njega i u knjizi svjedočanstava “Ili jesi ili nisi”, podsjetila je predsjednica te Udruge Tanja Baran.  Maestro Kranjčević je u mnogim prigodama govorio o svojim danima i godinama koje je kao dječak i mladić proveo u Križevcima vodeći župni zbor u vrijeme župnikovanja Stjepana Kranjčića. Govoreći o Kranjčiću isključivo u superlativima na svim razinama življenja, posebno je istaknuo Kranjčićev glazbeni talent, smisao i brigu za umjetnost. Baran je podsjetila i da je prema Kranjčevićevu svjedočanstvu, skladatelj klasične crkvene glazbe mo Ivan Žan napisao oratorij i pjesme na Kranjčićeve stihove kao zahvalu nakon milosnog uslišanja koje je primio po zagovoru Kranjčiću. Maestro Kranjčević se zauzeo da se taj oratorij i skladbe izvedu, što je učinio upravo Oratorijski zbor crkve Sv. Marka evanđelista Zagreb “Cantores sancti Marci” pod njegovim umjetničkim vodstvom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja