Budi dio naše mreže

Rimske katakombe bit će otvorene za javnost za besplatne obilaske, trenutke molitve i razmišljanja u subotu, 2. ožujka, u sklopu sedmog izdanja Dana katakombi.

/ im

U priopćenju za tisak, koje je odaslao pokrovitelj događaja Papinsko povjerenstvo za sakralnu arheologiju, objavljeno je kako je tema ovogodišnjeg izdanja Dana katakombi: „Od sjećanja do molitve“, javlja Katolički tjednik.

Primjećujući kako je „Papa želio da ova godina bude posvećena molitvi“, istaknuto je kako se ovaj događaj uklapa „u pripremni hod za Jubilej 2025. godine“.

Također se napominje da je posjet katakombama prigoda „doživjeti susret s uspomenama i svjedočanstvima prve kršćanske zajednice Rima“, koji podsjećaju na „ljude, događaje i priče iznimno značajne i za sadašnjost“.

„Dakle, evokativno sjećanje, izravno percipirano i doživljeno, ne može ne pobuditi duboko razmišljanje i stoga, za vjernike, molitvu; molitva upućena Gospodinu, Bogu živomu i Spasitelju, ali i mučenicima i onima koji su svjedočili svoju vjeru, čiji nas primjer i čiji nas zagovor podupiru na svagdanjem putu“, stoji u priopćenju.

Mjesta osnaživanja vjere

Inače, ovo je Povjerenstvo osnovao papa Pio IX. 1852. godine „kako bi se brinulo o drevnim svetim grobljima, o njihovu očuvanju, daljnjim proučavanjima, istraživanjima i studijima“, kao i za „čuvanje najstarijih uspomena ranih kršćanskih stoljeća, izvanrednih spomenika i čašćenju bazilika u Rimu“.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti mnoge drevne simbole „koji govore o molitvi“, poput kubikuluma Velata iz 3. stoljeća u Priscilinim katakombama [kubikulum označava veću prostoriju u katakombama, za razliku od horizontalnih ćelija zvanih lokuli, op.prev.], kao i ranu umjetnost koja prikazuje prizore iz Starog i Novog zavjeta.

Katakombe u Rimu starokršćanska su grobna mjesta razasuta po gradu koja su iskopana pod zemljom tijekom vrhunca progona kršćana. Ovdje su bili pokopani mnogi od ranih rimskih papa, mučenika i kršćanskih obitelji.

Ovi su lokaliteti imali vrlo važan položaj u pučkoj pobožnosti i dugo su bili mjesto susreta, molitve i razmišljanja mnogim svecima Crkve, uključujući Sv. Jeronima i Sv. Filipa Nerija.

Sada će 2. ožujka, nekoliko najistaknutijih katakombi u Rimu biti otvoreno za javnost, uključujući Prisciline katakombe, katakombe Sv. Agneze (gdje je pokopana ova mučenik iz 3. stoljeća), Kalistove katakombe (koja sadrži grobna mjesta papa između 2. i 4. stoljeća), katakombe Sv. Sebastijana, katakombe Domitile, katakombe svetih Petra i Marcelina, te katakombe Sv. Pankracija.

Besplatan ulaz

Pristup katakombama je besplatan, a potpuni popis događaja, uključujući glazbene koncerte, predavanja i obilaske s vodičem, kao i događaje prilagođene djeci, moguće je pronaći na službenoj web stranici.

Dan će završiti svetom misom koju će predslaviti biskup Pasquale Iacobone, predsjednik Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju, u Priscilinim katakombama, u bazilici Sv. Silvestra u 18:30 h.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja