Budi dio naše mreže

Ovaj dugometražni igrani film o pobjedi svetog Maksimilijana Kolbea i njegovih drugova nad tamom trebao bi biti prikazan u kolovozu 2024.

/ mdj

Film govori o nadi za koju je sveti Maksimilijan čvrsto držao, unatoč svim protivštinama i to dok je bio na najmračnijem mjestu na zemlji, donosi Aleteia.

Scenarist i redatelj Anthony D’Ambrosio objasnio je kako je njegova želja da snimi film o Kolbeovoj žrtvi i smrti proizašla iz osobne krize. „Priča o svetom Maksimilijanu Kolbeu zapravo je priča o nadi. U mom životu, njegova mi je priča pomogla proći kroz krizu nade.”

Poteškoće za vrijeme snimanja

Nada koja je održala Kolbea upravo je razlog zašto svijet treba čuti njegovu priču upravo sada, danas: „Mnogi ljudi osjećaju kao da postoji neka vrsta sjene koja se nadvija nad nama i rašireni osjećaji sumnje, usamljenosti ili izolacije. Kolbeova priča nam pokazuje kako imati nadu kada nade u vašim trenutnim okolnostima doista nema.”

Ovaj dugometražni igrani film o pobjedi svetog Maksimilijana Kolbea i njegovih drugova nad tamom trebao bi biti prikazan u kolovozu 2024.

Snimanje na lokaciji u Poljskoj pretvorilo se u neku vrstu “divlje vožnje”, budući da su snimali u zemlji čijoj jezik nitko nije razumio, objasnili su.

“Trebala su nam svakodnevna čuda da bismo ovo ostvarili”, rekao je D’Ambrosio o procesu snimanja. “Snimanje filmova obično traje godinama, a imali smo samo oko tri mjeseca od prikupljanja sredstava do snimanja u Poljskoj.”

Scenarist se unutar tjedan dana nakon dolaska zatekao se kako govori o projektu na poljskoj međunarodnoj televiziji, a pomoć lokalne zajednice počela je pristizati. “Ovo je film koji je izrastao iz katoličke zajednice. Nije iz Hollywooda. Ovaj film izlazi iz samog srca Crkve”, poručio je. Prisjetio se smiješnih situacija s kojima su se glumci suočili, poput vremena kada su morali zatvoriti ulice cijelog grada, premjestiti sve automobile s parkirališta stambenog naselja i odgoditi tjedan snimanja zbog snježne oluje.

Priča o svetom Maksimilijanu Kolbeu zapravo je priča o nadi. U mom životu, njegova mi je priča pomogla proći kroz krizu nade.

Kada su morali promijeniti termin zbog snijega, njihov umjetnički odjel više nije bio dostupan, kao ni kaskader. Čak su se trudili pronaći zamjene. Ispostavilo se da je još jedan kaskader bio dostupan i spreman obaviti posao gotovo besplatno zbog svoje osobne odanosti Kolbeu. Povrh toga, ovaj kaskader bio je jedan od najboljih u svojoj profesiji i poveo je sa sobom cijeli svoj tim. “Bilo je pravo čudo da je ovaj tip slučajno bio slobodan na dan koji smo odgodili, a pokazalo se kao veliko otkriće.”

“Naravno da smo se molili Kolbeu jer je on tako nekako živio. Kad god bi mu nešto trebalo, zamolio bi Bezgrešnu i istupio bi u vjeri te započeo projekt bez novca koji mu je trebao, a ono što je trebao čudesno bi bilo darovano”, rekao je. “I nama je bilo baš tako.”

Svetac poput tebe i mene

Dok je Kolbeova priča izvor nade za one koji je nemaju, poruka filma također je snažna za one koji žive s kršćanskom nadom, posebno pokazujući kako je on s vremenom rastao u svetosti. Primamljivo je misliti da su svi sveci bili sveti od rođenja, a ne kao mi ostali, rekao je D’Ambrosio, “i to ih čini vrlo nedostupnima za nas.”

Ovo je film koji je izrastao iz katoličke zajednice. Nije iz Hollywooda. Ovaj film izlazi iz samog srca Crkve.

“Ovaj će film oguliti slojeve svetosti kako bi prikazao proces Kolbeovog postajanja svecem, putovanje kroz koje je morao proći kako bi prevladao iste stvari kroz koje je svatko od nas kao Kristovih učenika morao proći da postanemo spremni i spremni dati svoje živote”, rekao je.

„Nadam se da će to potaknuti mnogo više katolika da osjete da mogu postati veliki na bilo koji način na koji su pozvani da budu sveci, da vide svetost koja im je dostupna jer razumiju ljudskost sveca koju možda ne bi mogli vidi prije.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja