Budi dio naše mreže

Od 1. do 6. travnja 2024. godine, u internacionalnom centru “Domus Galilaeae” pokraj Galilejskog jezera, u Izraelu, održana je konvivencija za više od 500 prezbitera proizašlih iz sjemeništa “Redemptoris Mater” iz Europe. Iz sjemeništa u Puli i Sarajevu na susretu je sudjelovalo njih šezdesetak.

/ mk

Od tog broja bilo je četrdesetak svećenika inkardiniranih u Porečku i Pulsku biskupiju, od čega je tridesetak djelatnih u istarskim župama ili pulskom sjemeništu „Redemptoris Mater“.

Također su na konvivenciji sudjelovali i profesori teologije i filozofije, koji predaju na fakultetima pojedinih sjemeništa “Redemptoris Mater”.

Euharistija u Domus Bethaniae u Jeruzalemu / Foto: Neokatekumenski put

Tema konvivencije, koju su vodili inicijator Neokatekumenskog puta Kiko Argüello, o. Mario Pezzi i Maria Ascension Romero, bila je “Poslanje Neokatekumenskog puta u kontekstu promjene epohe o kojoj je govorio papa Franjo u svom Govoru članovima Rimske kurije 21. prosinca 2021. godine.”

Ova konvivencija bila je prilika za trenutke zajedništva, molitve i razmišljanja o suvremenim izazovima poslanja neokatekumenskih zajednica u kontekstu gubitka vjere suvremene Europe i potpune sekularizacije koja je na djelu u Crkvi u Europi. Susret se sastojao i od posjeta Kafarnaumu, Nazaretu i mjestu Petrovog prvenstva na obali Galilejskog jezera, kao i posjet Svetom grobu u Jeruzalemu.

Foto: Neokatekumenski put

Vrhunac konvivencije bila je euharistija koju je u Jeruzalemu predvodio latinski jeruzalemski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa. Tom prilikom kardinal Pizzaballa je posvetio novi duhovni centar pod nazivom “Domus Bethaniae”, čime je započeo novi projekt pod nazivom “Uranjanje u povijest i geografiju Svete Zemlje kroz molitvu i proučavanje Svetog Pisma”.

Uz pastoralne centre “Domus Galileae”, “Domus Mamre” i “Domus Jeruzalem” ovo je četvrti duhovni centar u Izraelu.

Euharistiju u Nazaretu u bazilici Naviještenja predvodio je nuncij u Jordanu i Cipru mons. Giampietro Dal Toso / Foto: Neokatekumenski put

Poslanje ove kuće je ponuditi svećenicima i laicima iz neokatekumenskih zajednica mjesto u kojem će devet mjeseci proučavati Sveto Pismo i povijest spasenja kroz posjete i proučavanje svetih mjesta Isusova djelovanja.

Radi se o ostvarenju velike želje službenice Božje Carmen Hernandez, suinicijatorice Neokatekumenskog puta, čija je želja bila osnovati kuću u Jeruzalemu, koja bi služila na pomoć prezbiterima i katehistima itinerantima iz cijelog svijeta. Upravo je zato službenica Božja Carmen Hernandez proglašena zaštitnicom tog novog Duhovnog centra “Domus Bethaniae”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja