Budi dio naše mreže

O nastanku knjige "Pobačaj - Drama savjesti" progovorio je sam autor prof. dr. sc Tonči Matulić. Ta knjiga je, kako sam kaže, za njega bila živa drama.

/ bg

Knjiga “Pobačaj – Drama savjesti” prof. dr. sc. Tončija Matulića, a u izdanju Centra za bioetiku, nastala je na obalama rijeke Tiber 1996. godine kada je kao doktorski student bio u Rimu u Papinskome Hrvatskome Zavodu Svetoga Jeronima.

Kada se 1994./1995. godine formirala radna skupina za izradu nacrta prijedloga zakona o pobačaju, razvila se javna rasprava, u koju se uključio i dr. Matulić putem deset opširnih napisa u “Glasu Koncila”. Biskup Pozaić mu je tada kratko dojavio: “Ili ćemo u ovom obliku skupiti i objaviti ili ćeš to poznanstveniti i onda ćemo objaviti.” Nije trebalo doktorskog studenta dodatno uvjeravati da poznanstveni rad, kazao je prof. Matulić. Knjiga “Pobačaj – Drama savjesti”, kako kaže sam autor, nastala je usput 1996. godine, a objavljena je 1997. godine.

Autor knjige “Pobačaj – Drama savjesti” prof. dr. sc. Tonči Matulić

Dr. Matulić prisjetio se nastanka same knjige te je taj trenutak nazočnima živo opisao. “Kada sam knjigu završavao, i ‘enterom’ udario zaključak, u jednom trenutku je ‘podivljalo’ računalo i knjiga je nestala. Zahvaljujući jednom računalnom znalcu u Rimu, sačuvano je 70 posto golog teksta, pomiješanog uzduž i poprijeko. Dao sam si truda i malo pomalo sam rekonstruirao tih 70 posto teksta, izgubljenih 30 posto dopisao sam po sjećanju i nadopisao još 20 posto.”

“Knjiga ‘Pobačaj – Drama savjesti’ je za mene bila živa drama. Izazvala mi je tu noć, kada sam je izgubio iz računala, doslovno predinfarktno stanje. No radost je time bila veća kada je knjiga ugledala svjetlo dana.”

Knjiga je ubrzo rasprodana, svjedoči autor knjige. Trebalo je dugo vremena, na poticaj biskupa Pozaića, da se knjigu dopuni i popravi, naročito u dijelovima koji se tiču krunskoga argumenta, a to je pitanje o početku ljudskog individualnog života.

Drugo poglavlje dopunjeno je dvjema raspravama o predembriju i o sinaptogenezi, o simetričkoj impostaciji argumenta početka ljudskog života i njegova kraja.

I cijelo treće poglavlje su rasprave o početku ljudskog individualnog života, odnosno o statusu ljudskog embrija.

Bogu hvala danas da smo uspjeli ovo drugo izdanje iznijeti, kazao je autor, te  zahvalio i biskupu Pozaiću, pomoćnom biskupu zagrebačkom u miru, Centru za bioetiku i svima onima koji su radili na tome da bi knjiga ugledala svjetlo dana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja