Budi dio naše mreže

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, tema Argumenata HKR-a 4. prosinca bila je resocijalizacija i socijalna integracija bivših ovisnika.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Jadranka Ivandić Zimić iz Vladinog Ureda istaknula je da još od 2007. godine konkretnim mjerama potiču zapošljavanje bivših ovisnika. Ured, osim osmišljavanja edukacija, okruglih stolova i senzibilizacije javnosti putem medija, financira i programe udruga koje provode resocijalizaciju i socijalnu integraciju liječenih ovisnika. “U periodu od 2007. do 2017. naš Ured i resorna ministarstva su financirali 151 projekt udruga koji su pomoć pružili za više od 8300 liječenih ovisnika!”

 Ivana Portolan Pajić iz zagrebačkog Ureda za zdravstvo naglasila je da je još puno posla pred njima:

 Stigma je još uvijek vrlo velika, kao i nepovjerenje javnosti te svih koji bi liječenim ovisnicima trebali pomoći u resocijalizaciji i socijalnoj integraciji.

“Dodajmo da je stigma kod liječenih ovisnika o drogama puno veća nego kod ovisnika o alkoholu. A on je još uvijek puno prihvatljivije sredstvo ovisnosti u Republici Hrvatskoj. Uz sve to, društvo je puno tolerantnije prema tom obliku ovisnosti.”

Dario Tepeš iz zadruge Pontes salutis pojasnio je kako funkcionira njihova zadruga: 

Naša zadruga bavi se proizvodnjom suvenira, sakralnih predmeta i korporativnih darova. Nas petnaestak je uključeno u proizvodnju i sredstva dobivena prodajom reinvestiramo, a od velike nam je pomoći potpora gradskog i državnog ureda te ministarstava.

Ivandić Zimić spomenula je Registar liječenih ovisnika koji postoji duže od 40 godina, ali se podaci ne mogu otkrivati potencijalnim zaposlenicima. Dodala je i kako neki poslodavci imaju jako dobra iskustva s liječenim ovisnicima:

Poslodavac koji je nama govorio na jednom skupu naglasio je da ne zapošljava liječenog ovisnika (a zaposlio ih je desetak), nego dobrog radnika. Ako je dobar, radit će kod njega, ako nije, neće. To nema nikakve veze s tim je li on bivši ovisnik ili nije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja