Budi dio naše mreže

„Naša braća i sestre, trebaju našu pomoć, koja se, hvala Bogu, već i očitovala (...) Posebno želim spomenuti našu mladež, koja je sa svih strana Lijepe naše i iz susjednih zemalja pohrlila, bez posebnog poziva, da pomognu ljudima u potrebi. Taj zadivljujući val solidarnosti opet je pokazao koliko dobra nosimo u sebi, a koji je ponovno postao vidljiv u nesreći koja nas je pogodila”, kazao je kardinal Josip Bozanić na jučerašnjem euharistijskom slavlju na Dan žalosti u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu.

/ mb

U euharistijskome slavlju posebno se molilo za poginule i sve stradale u potresima koji su 28. i 29. prosinca 2020. godine nanijeli ogromnu štetu i patnju ljudima u Sisku, Petrinji, Glini i u drugim mjestima, ali i ponovno nanijeli nove štete i produbili ono još nezacijeljeno te otežali život u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanć je istaknuo: ”Dok izražavamo sućut rodbini stradalih, Božjem milosrđu preporučujemo duše poginulih, molimo za sve koji trpe, za sve koji su zadobili rane na duši i tijelu. Zahvalni smo za očinsku blizinu molitve i ohrabrenja što nam ih je uputio Sveti Otac, papa Franjo. Božić je blagdan Božje blizine i Božjeg zajedništva s nama ljudima. U mukama goleme tragedije koja je zahvatila dijelove naše domovine, želimo večeras biti duhom blizu svima koji su u tjeskobi i strahu, koji trpe zbog onoga što ovih dana proživljavaju.

Boga molimo da podari vječni pokoj poginulima, brz oporavak ranjenima, a svima hrabrost da ojačamo nadu i da se ne predamo malodušju”. 

Osvrćući se na ulomak evanđelja iz proslova Ivanova evanđelja, kardinal je istaknuo kako nas “taj proglas trga iz prostora i vremena i pravi proboj prema vječnosti, prema početku, prema onome što je oduvijek. Ti nam redci Ivanova evanđelja jamče postojanje smisla našega života.

Oni nam ukazuju da smo unutar projekta koji nas nadilazi, da ne živimo slučajno prolaznost naših dana i godina, da se naš život ne svodi samo na kratki krug naših želja i prohtjeva.

Oni nam govore o postojanju neizmjernog vala koji prodire iz daljina svjetlećih bezdana i dolazi kucajući na naša srca da bi nam progovorili o Njemu, koji je Prvi i Posljednji, koji je Život i Svjetlo svega stvorenoga”.

Navevši kako nam je Isus dao moć da postanemo djeca Božja, kardinal je rekao kako svatko od nas stoji pred izborom: “To je mogućnost koja ovisi o meni: prihvatiti, ili ne prihvatiti Isusov dar. Čovjek postaje ono što u sebi prihvaća. Ako prihvaća taštinu, postaje prazan; ako prihvaća sve što mu se nudi, postaje zbunjen i neskladan; ako prihvaća nered, stvara nered oko sebe. Ako, naprotiv, čovjek prihvaća Riječ Božju, postaje ono što sluša. Ako prihvaća mir, širi i prenosi mir.

Čovjek postaje ono, čime je u svojoj nutrini nastanjen. Prava veličina za čovjeka je biti nastanjen Kristom i u svojem životu slijediti njegov put”.

“Molimo za poginule i ranjene te očitujmo molitveno zajedništvo sa svima stradalima, koji su ostali bez krova nad glavom; koji su se odjednom našli na ulici, ili u dvorištu pokraj srušene kuće; koji su ostali bez doma, bez crkve, škole, bez zgrada u kojima su bile smještene društvene, upravne i kulturne ustanove. Molimo za sve koji trpe razne nepogode”, kazao je kardinal.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja