Budi dio naše mreže

Na Bogojavljenje, 6. siječnja 1995., policija je slučajno otkrila teroristički plan kodnog imena "Bojinka" koji je, između ostaloga, sadržavao i atentat na Papu za vrijeme pastirskog pohoda Filipinima u sklopu Svjetskog dana mladih 1995.

/ mdj

Bombaš-samoubojica trebao je biti obučen kao svećenik i približiti se Papi te aktivirati smrtonosnu napravu, prenosi nedjelja.ba.  Radilo se o velikom terorističkom projektu, koji je uključivao i postavljanje bombi na čak 11 putničkih zrakoplova i zalijetanje avionom u sjedište američke CIA-e.

Na Bogojavljenje, 6. siječnja 1995., policija je slučajno otkrila teroristički plan kodnog imena ‘Bojinka’ koji je, između ostaloga, sadržavao i atentat na Papu za vrijeme pastirskog pohoda Filipinima u sklopu Svjetskog dana mladih 1995.

Planovi atentata otkriveni su nakon izbijanja požara u stanu u kojem su boravili teroristi u Manili, glavnom gradu Filipina, kamo je papa Wojtyla trebao stići šest dana kasnije – 12. siječnja 1995 . Filipinska policija otkrila je cijelu urotu na osnovu dokumenata koji su zatečeni u djelomično izgorjelom namještaju.

Vođe akcija bili su teroristi Ramzi Jusef i Halid Šeik Muhamed. Obojica su bili povezani s Al-Kaidom.

Obojica su bili u zarobljeništvu u SAD-u, s time da je Halid Šeik Muhamed zatvoren u poznatoj američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja