Budi dio naše mreže

Europljani koji su istraživali i naselili Sjedinjene Američke Države bili su katolici te su mnogi gradovi u Americi posvećeni svetim ženama i muškarcima. Pročitajte koje gradove smo izdvojili zbog zanimljive povijesti nastanka njihova imena, a posjetite li nekada ove gradove možete sa svojim suputnicima podijeliti dio povijesti o njima.

/ at

Izdvojili smo najzanimljivije gradove s Aleteina popisa gradova SAD-a iza čijih imena se krije katolička povijest i značenje.

St. Augustine

Na sjeveroistočnoj obali Floride, grad Sv. Augustin najstariji je grad europske nacije u SAD-u. Utemeljio ga je španjolski istražitelj Pedro Menendez de Aviles 1565., a ime je dobio po sv. Augustinu jer je brod kojim je Pedro Menendez de Aviles stigao pristao na ovo mjestu 28. kolovoza, odnosno na svetkovinu sv. Augustina.

Unutar Katedralne bazilike St. Augustine, grad St. Augustine / Foto: Marek Kizer via Unsplash

Los Angeles

L. A. drugi je grad prema veličini u SAD-u te najnaseljeniji grad u Kaliforniji. Osnovali su ga franjevci posvetivši ga Djevici Mariji. Smatra se da je puni originalni naziv L.A.-a bio El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles, odnosno grad Naše Gospe Kraljice Anđela, a 1786. naziv je skraćen na, danas poznati, Los Angeles.

Svečanost svećeničkog ređenja u katedrali Naše Gospe od Anđela u L.A.-u / Foto: Facebook Cathedral of Our Lady of the Angels

 

San Francisco

Grad San Francisco, također smješten u Kaliforniji, Juan Bautista de Anza izabrao je 1774. kao odličnu poziciju za vojna, ali i religijska sjedišta. Kao i mnogi gradovi, posvećen je sv. Franji Asiškom, a katolička Misija sv. Franje Asiškog (Mission San Francisco de Asís) zaslužna je za pokrštavanje više od deset tisuća ljudi koji su živjeli na tom području.

 

St. Genevieve

Ovo slabo znano katoličko mjesto u SAD-u jedno je od najvažnijih. Smješten je u Missouriju, a osnovali su ga doseljenici iz Kanade, podrijetlom Francuzi 1735. te je najstariji europski grad u Missouriju. Nazvan je prema sv. Genovevi, svetici iz 5. stoljeća i zaštitnici Pariza. Predivnu crkvu u centru grada izgradili su stanovnici te je također posvetili sv. Genovevi.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja