Budi dio naše mreže

Mnogi sportaši, mladi ili stari, već imaju svoje omiljene svetačke uzore. Donosimo pet uzora zbog kojih ćete zavoljeti sport ili ćete ako volite sport zavoljeti ovih pet svetaca.

/ mp

Već stoljećima katoličkim sportašima uzor je sveti Sebastijan, kršćanski svetac i mučenik, ubijen tijekom Dioklecijanovog progona kršćana u 3. stoljeću. Naime, nakon što se oporavio od ozljede strijele, vratio se navješćivanju Božje Riječi. Tako je zapravo svetac koji je “dvaput” bio mučen zbog svoje vjere uistinu pravi uzor za ustrajnost za sve one koji žele trčati maraton i ustajati se u 5 ujutro kako bi istrčali svoj redovni trening, javlja Aleteia.

Potrebno je i spomenuti blaženu Chiaru Badano, mladu katoličku laikinju i članicu Pokreta fokolara, koja se bavila skijanjem, plivanjem i tenisom. Jako je voljela i plesati. No njezin zarazan osmijeh nije mogao zaustaviti tumor kostiju, ali zbog kojeg nije više mogla igrati tenis jer je bila osuđena na bolnicu. Iako je živjela kratko jer se njezin život se ugasio u dobi od 18 godina, njezin moto je bio: “Ako Isuse ti to želiš, želim i ja”.

Blaženi Benedict Daswa je prvi južnoafrički svetac, a bio je učitelj, muž, otac, ravnatelj i predavač te se bavio nogometom. Motivirao je mlade da se bave sportom te je trenirao druge učitelje da postanu treneri nogometa, odbojke te hokeja. Kad je primijetio da se njegov nogometni tim služi magijom kako bi pobijedili u utakmicama zauzeo je čvrst protivan stav.  Bio je primoran napustiti taj tim te početi trenirati drugu ekipu. Njegovo protivljenje bavljenju crnom magijom razlog je i njegova mučeništva.

Prva čileanska svetica sveta Terezija od Isusa de Los Andes voljela je plivanje i jahanje. Bavila se tenisom i kriketom te je voljela plesati. Iako se jako borila s vlastitim temperamentom, postala je karmelićankom te je umrla od tifusa.

Veliki zagovornik sporta bio je i sveti papa Ivan Pavao II. koji je smatrao da bavljenje sportom potiče na jačanje duhovnog života. Jednom prilikom je naglasio kako sport pridonosi ljubavi prema životu te potiče na žrtvu, poštivanje i odgovornost. Poznat je po svojoj ljubavi prema skijanju, pecanju i šetanju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja