Budi dio naše mreže

Tijekom dva dana, zastupnici okupljeni iz gotovo svih zemalja članica EU-a su u panelima, raspravama i susretima s crkvenim predstavnicima i drugim europskim dužnosnicima razmišljali o kršćanstvu i odgovornosti Europe u svijetu te položaju kršćanske demokracije u modernoj politici.

/ dp

Kršćanski političari uvijek se moraju “držati načela osobnoga dostojanstva i općega dobra” – tu je poruku uputio papa Franjo članovima Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu okupljenima u Rimu i Vatikanu iz rimske bolnice Gemelli gdje se nalazi na postoperativnom liječenju, objavio je vatikanski Tiskovni ured u nedjelju 11. lipnja.

Među stotinjak okupljenih kršćanskih demokrata na skupu u Vatikanu i Rimu, tijekom kojeg je bila planirala i privatna audijencija kod pape Franje, ali je otkazana zbog njegove operacije, bili su svih četvero hrvatskih europarlamentaraca iz Kluba EPP-a.

 Najviše me impresioniralo što Papa od nas traži da ne budemo mlaki, da ne budemo političari koji samo gledaju kako da se ‘provuku’ kroz svoje djelovanje, već da budemo vjerodostojni predstavnici naroda, da držimo do kršćanskih načela općega dobra i ljudskoga dostojanstva

Potpredsjednica Kluba EPP-a zastupnica Željana Zovko kazala je da su je se Papine riječi posebno dojmile za HKM: “Najviše me impresioniralo što Papa od nas traži da ne budemo mlaki, da ne budemo političari koji samo gledaju kako da se ‘provuku’ kroz svoje djelovanje, već da budemo vjerodostojni predstavnici naroda, da držimo do kršćanskih načela općega dobra i ljudskoga dostojanstva. Tako i ja doživljavam politiku – kao plemenito poslanje i misiju kojom trebamo služiti ljudima. Osobno sam ovo okupljanje i susrete u Vatikanu i Rimu doživjela kao veliki poticaj i ohrabrenje da se naša nastojanja prate i podržavaju”, istakula je Zovko.

Tijekom dva dana, zastupnici okupljeni iz gotovo svih zemalja članica EU-a su u panelima, raspravama i susretima s crkvenim predstavnicima i drugim europskim dužnosnicima razmišljali o kršćanstvu i odgovornosti Europe u svijetu te položaju kršćanske demokracije u modernoj politici.

“Mnogo smo razgovarali o diplomatskim naporima Svete Stolice u mirovnim pregovorima, spomenula se i aktualna misija papinoga izaslanika kardinala Mattea Zuppija.

“Premda je bilo onih koji su očekivali puno vokalniju poziciju Svete Stolice, treba razumjeti da je njihova uloga drukčija. Tiha diplomacija, a ne politika bombastičnih izjava u ovom trenutku poremećenoga multilateralnoga reda neophodna je i tu Sveta Stolica ima važnu i nezamjenjivu ulogu kako bi se povratio mir i povjerenje u pravdu”, rekla je Zovko za HKM koju se posebno dojmilo izlaganje podtajnika za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Mirosława Stanisława Wachowskog.

Premda je bilo onih koji su očekivali puno vokalniju poziciju Svete Stolice, treba razumjeti da je njihova uloga drukčija. Tiha diplomacija, a ne politika bombastičnih izjava

Zastupnici su drugoga dana sudjelovali na misi u bazilici sv. Petra koju je predvodio predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) biskup Mariano Crociata. Zastupnica Zovko imala je priliku susresti se i s predsjednikom Papinskoga povjerenstva za sakralnu arheologiju kardinalom Gianfrancom Ravasijem te mu je darovala netom objavljenu knjigu o bl. Alojziju Stepincu, s tekstovima predavanja na konferenciji koju organizirala u ožujku u Europskom parlamentu.

Kardinal je knjižicu primio sa zadovoljstvom i dodao kako je predvodio misu za bl. Stepinca na Stepinčevo u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Zastupnica Željana Zovko i kardinal Gianfranco Ravasi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja