Budi dio naše mreže

Otkrijte četvrti, ulice i arhitekturu grada Rima stoljećima posvećenu anđelima!

/ ts

Rim je u pravom smislu riječi ‘grad anđela’. To je teza znanstvenika s područja angelologije Marcella Stanzionea koju iznosi u svojoj knjizi “Giuseppina Berettoni i nebeski duhovi na ulicama Rima i na nebu”, piše Aleteia izdvajajući nekoliko zanimljivosti.

Četvrt anđela

Stanzione u knjizi objašnjava da je u Rimu postojala čak i četvrt posvećena anđelima. Nakon prelaska Anđeoskog mosta, hodočasnici su ulazili u Civitas Leonina, koji je dao izgraditi Lav IV. između 848. i 852., nakon pljačke Saracena 846. godine.

Izgradnjom zidina koju je također naložio Lav IV. definitivno je potvrđeno urbano uređenje ovog područja u kojem su već tri stoljeća postojale svete građevine i prenoćišta za hodočasnike.

Borgo Santo Spirito

Nakon Anđeoskog mosta, hodočasnici su imali priliku odabrati jednu od staza koje vode do bazilike sv. Petra: prva, bliža rijeci, bila Borgo Santo Spirito, drevna cesta iz VIII. stoljeća.

Portica

Sjevernije je bila Portica, ulica s trijemovima, moguće iz kasnoga carskog vremena, koja je vodila do današnje Via della Conciliazione (Ulica pomirenja).

Vjeruje se da ta ulica odgovara drevnoj cesti Carriera Santa kojom su prošli kršćani koji su za cara Nerona pretrpjeli mučeništvo.

U srednjem vijeku tuda su prolazile papinske procesije koje su išle od Laterana do bazilike sv. Petra prilikom ustoličenja novog pape.

Borgo Sant`Angelo

Napokon, ova ruta obuhvaćala je i zidine Lava IV., a popločio ju je Siksto IV. te stoga i nosi naziv Via Sistina. Kasnije je nazvana Borgo Sant’Angelo, prema crkvi sv. Mihaela Arkanđela koja se tu nalazila. Tradicija kaže da je crkvu sv. Mihaela dao podići papa Grgur Veliki posvetivši je svim svetim anđelima, nakon čudesne pojave sv. Mihaela na obližnjoj tvrđavi.

Ulice posvećene anđelima

Cijelo je to područje potpuno preoblikovano kada je papa Aleksandar VI. dao izgraditi Via Alessandrina, ravnu cestu koja danas odgovara desnoj strani Via della Conciliazione i koja je brže i izravnije povezala tvrđavu s bazilikom sv. Petra.

Nakon njega, u šesnaestom stoljeću, papa Pio IV., rođen kao Angelo Giovanni de ‘Medici (1560.-1565.), vrlo posvećen nebeskim bićima, odao im je počast ne samo da bi se sjećao svoga krsnog imena, već i radi urbanističkog i arhitektonskog plana.

U Rimu kakvoga je on zamislio, mnogi su putovi započinjali i završavali uz neku poveznicu s anđelima, kao što se može vidjeti ako se krene prema drevnim gradskim zidinama Lava IV. koje je 1560. godine Pio IV. proširio radi nadolazeće turske prijetnje.

Civitas Pia

Na taj je način utvrda oduzela obrambenu funkciju zidina Leonine, u kojima je otvoreno sedam lukova kako bi se olakšala veza s novim Civitas Pia (prema imenu pape), tj. proširenjem drevnog Borga, koji je bio zgrada u prostoru između starog i novog zida.

Reljefi anđela čuvara

Civitas Pia doveo je do formiranja novih ulica – Borgo Pio i Borgo Angelico. Borgo Angelico se nalazio u neposrednoj blizini novih zidina prema Piazza Risorgimento, gdje su se nalazila Anđeoska vrata, ukrašena mramornim reljefima koji prikazuju dva anđela čuvara s križem iznad kojih su bila dva važna natpisa.

Prvi natpis: Bog i nebeski duhovi

Prvi, na krovu vrata, jasno prikazuje papin urbani program, u uskoj vezi s anđelima koji su štitili i čuvali nove utvrde grada: Angelis tuis mandavit de te ut custodiant te in omnibus viis tuis (Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim). Papa koji vodi brigu o obrani grada sličan je anđelima.

Drugi natpis, na mramornom pojasu koji prekida luk, ponovio je identifikaciju anđela-pape čuvara: Qui vult salvam remp (ublicam) Nos sequatur (Tko želi spasiti državu, neka nas slijedi).

Gdje su danas?

Nakon uništenja vrata, anđeli su zajedno s papinim grbom postavljeni na dio utvrde koja je ostala netaknuta s pogledom na Piazza Risorgimento gdje i danas stoje.

Natpis s Porta Angelica se izgubio; umjesto toga, u Anđeoskoj tvrđavi je sačuvan natpis s Porta Castello, također povezan s reljefima s prikazom dvaju anđela.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja