Budi dio naše mreže

Iako izgubljena u svom neverbalnom svijetu, Gladys Wilson primjer je kako se kroz duhovnu glazbu može prodrijeti u svijest pacijenta oboljela od Alzheimerove bolesti.

/ Tihana Semijalac

Terapeutkinja Naomi Feil Židovka je koja se kroz kršćansku glazbu uspjela probiti u zatvoreni svijet pacijentice Gladys Wilson oboljele od Alzheimerove bolesti, prenosi Aleteia.

Feil je osmislila način liječenja pod nazivom “Validacijska terapija” koji ima za cilj pomoći osobama s kognitivnim smetnjama i demencijom kao što je Alzheimer. Terapija uključuje poticanje komunikacije s pacijentom kroz poštovanje, uzimajući u obzir njegove osjećaje i mišljenja.

Video u kojem Naomi Feil pjeva s oboljelom Gladys Wilson savršen je primjer kako ova terapija djeluje.

Pjevajući poznate duhovne pjesme koje je Gladys Wilson poznavala od ranije, Feil uspijeva probiti se u svijet pacijentice i uspostaviti komunikaciju pomažući joj da se osjeća sigurnije.

Reakcija pacijentice na pjesmu je zadivljujuća. Njezina strast prema glazbi i duhovnim tekstovima izranjaju na površinu dok se pokušava pridružiti terapeutkinji koja zatim nastavlja pjevati nastojeći održati komunikaciju s Wilson.

Nekoliko trenutaka pacijentica je kognitivno svjesna i osjeća se sigurno. Iako kratko, to je velika pobjeda za Naomi Feil koja uspijeva vidjeti iskru prave osobnosti svoje pacijentice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja