Budi dio naše mreže

U prvih 75 dana 2024. godine u Indiji je prijavljen ukupno 161 slučaj progona kršćana, navodi se u dokumentu Ujedinjenog kršćanskog foruma za ljudska prava (UCF), indijske ekumenske organizacije koja prati progon kršćana.

/ mdj

Progone su počinili privatne osoba i javna tijela. Gotovo 30 % slučajeva dogodilo se u Chhattisgarhu – državi ozloglašenoj po progonu kršćana – uključujući seljane koji uskraćuju svojim susjedima pravo da svoje mrtve pokapaju prema kršćanskim obredima, donosi portal zenit.

U izvješću, poslanom katoličkoj dobrotvornoj organizaciji Aid to the Church in Need (ACN), ističe se da će zbog nacionalnih izbora, koji će se dogoditi za tri tjedna stanje moglo biti pogoršano zbog postojeće napetosti. UCF je u dokumentu apelirao na indijske nacionalne vlasti da osiguraju jednaku zaštitu i prava svim građanima, bez obzira na njihovu vjeru. U priopćenju se navodi: “Tražimo od našeg vodstva da prekine ovo nasilje poduzimanjem strogih mjera protiv počinitelja svih takvih zločina, te se nadamo i molimo za mirne i poštene izbore.” 

Stoji i: “Kršćanska zajednica u Indiji nastavlja se suočavati s ciljanim nasiljem i zločinima iz mržnje”, objašnjavajući da je “širenje određene filozofije koju zastupa hinduistička grupa Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) u velikoj mjeri glavni uzrok ovoga sve većeg progona kršćana. Hindutva, desničarski oblik hinduističkog nacionalizma, netolerantan je prema drugim religijama ili kulturama.

Progone su počinili privatne osoba i javna tijela. Gotovo 30 % slučajeva dogodilo se u Chhattisgarhu – državi ozloglašenoj po progonu kršćana – uključujući seljane koji uskraćuju svojim susjedima pravo da svoje mrtve pokapaju prema kršćanskim obredima.

BJP [Bharatiya Janata Party], koja je preuzela vlast 2014., podržava ovaj ideološki pristup i njezin politički uspjeh je olakšao religiozno-nacionalističku retoriku i djelovanje. Izvješće je dalje objašnjavalo da je “Indija primjer ‘hibridnog progona’, gdje se i pseudozakonske mjere i krvavi napadi vrše protiv Indijaca ‘pogrešne’ vjere’, zaključujući da se “izgledi za vjersku slobodu stoga nastavljaju izgledati negativno”.

Regina Lynch, međunarodna izvršna predsjednica ACN-a, rekla je: “Indija je jedna od zemalja koja izaziva najveću zabrinutost u ACN-ovom izvješću o vjerskim slobodama u svijetu 2023., s ‘autoritarnom vladom’ i ‘etno-religijskim nacionalizmom’ koji su navedeni kao glavni pokretači progona .” Dodala je: “ACN je duboko zabrinut zbog najnovijih izvješća koja ukazuju na porast netolerancije i napada na vjerske slobode u Indiji, ukazujući na povećanje progona kršćana.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja