Budi dio naše mreže

Po blagoslovu vladike mukačevskoga Nila Luščaka, križevački vladika Milan Stipić pohodio je 15. listopada 2022., na dan kada Grkokatolička Crkva u Ukrajini slavi blagdan Pokrova presvete Bogorodice i Dan ukrajinskih branitelja, župu Pokrova presvete Bogorodice u mjestu Makarevo u Zakarpatskoj Ukrajini, priopćeno je iz Križevačke eparhije.

/ hjb

Vladika Stipić ondje je, s tamošnjim grkokatoličkim svećenstvom te svećenicima Križevačke eparhije, ravnateljem eparhijskog Caritasa i župnikom Pribića o. Nenadom Krajačićem te o. Olegom Zakaljukom, župnikom Vukovara i Rajeva Sela i brojnim narodom, služio svečanu arhijerejsku liturgiju. U homiliji je vladika Stipić istaknuo značaj Bogorodice Marije i njenog molitvenog zagovora u životu kršćana.

”Isus se u svojoj najvećoj ljudskoj boli pobrinuo za svoju majku, povjerivši je svom učeniku. Na taj način nam je pokazao koliki značaj u našem životu imaju upravo majke, a onda i obitelji. Nije ni čudo da se zlo ovoga svijeta u posljednje vrijeme obrušavaju upravo na majčinstvo i na obitelj. Obitelj, koju tvore majka, otac i djeca jesu slika Trojedinoga Boga i ikona božanske ljubavi, a ne tek neki proizvoljni društveno-povijesni konstrukt. Cijeli svijet i svi narodi stoje ili padaju s obitelji kao temeljnoj stanici društva” naglasio je biskup Milan.

”I hrvatski je narod prošao muku rata u obrani svoje domovine, kao što sada prolazi ukrajinski narod. Tisuće i tisuće nevinih života i mladih branitelja polažu svoj život za ideale slobode i u obrani svojih obitelji, domova i domovine.

Mučna je to i teška, ali i sveta i časna dužnost čovjeka braniti svoje ognjište, svoje dostojanstvo i svoj narod. Mi suosjećamo s ukrajinskim narodom i njihovom žrtvom u ovome času i molimo se Bogu za pravedan mir i za Ukrajinu i za Rusiju i za sve narode svijeta.

Istovremeno se trudimo pomoći koliko možemo i u izbjegličkoj krizi i u karitativnom pomaganju jer smo kao kršćani i kao ljudi uvijek pozvani biti na strani ugroženog čovjeka i onoga koji je u potrebi i koji pati”, rekao je vladika Stipić.

Istaknuo je i povijesne veze Mukačevske i Križevačke eparhije, budući da i u Križevačkoj eparhiji postoje župe i naselja čiji su župljani i stanovnici podrijetlom Rusini iz ove drevne eparhije koja već stoljećima ima posebni status vlastitoga prava. Caritas Križevačke eparhije je u više navrata organizirao i poslao humanitarnu pomoć dječjim domovima, bolnicama i izbjegličkim centrima u Zakarpatskoj Ukrajini, u kojoj i sada borave brojne izbjeglice iz ratom pogođene istočne Ukrajine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja