Budi dio naše mreže

34 novih svećenika zaređeno je u vijetnamskoj Biskupiji Vinh u nedjelju 25. srpnja, prenosi Vatican News vijest agencije Fides.

/ dt/IKA

Mjesni biskup Alphonso Nguyen Huu Long najavio je da će neke od novozaređenih svećenika kao misionare “fidei donum” poslati na područja u kojima ih nedostaje, jer biskupija „želi podijeliti svoj dar brojnih zvanja” s drugima.

Riječ je o trenutku velike sreće u vremenu velike patnje, istaknuo je biskup, osvrnuvši se na trenutačno stanje pandemije koronavirusa koja je teško pogodila tu zemlju na jugoistoku Azije.

Novi su svećenici pozvani biti milosrdni Samarijanci koji će na teško pristupačnima ili prirodnim katastrofama i sukobima pogođenim područjima pomoći ljudima materijalnom i duhovnom utjehom kako bi uspjeli nadvladati boli i pronaći nadu, pojasnio je biskup Long. Riječ je o trenutku velike sreće u vremenu velike patnje, istaknuo je biskup, osvrnuvši se na trenutačno stanje pandemije koronavirusa koja je teško pogodila tu zemlju na jugoistoku Azije. Slavlje svećeničkoga ređenja namjeravalo je okupiti sve svećenike te biskupije, kao i redovnike, sjemeništarce i bogoslove, no zbog epidemioloških mjera svedeno je na vrlo mali broj sudionika.

Biskupija Vinh nalazi se u blizini glavnoga grada Hanoija i prema vatikanskim podacima proteže se na 16.500 četvornih kilometara. Ima 93 župe koje okupljaju 282.000 katolika, odnosno 9 posto od ukupno 3 milijuna stanovnika koji žive na području biskupije. Prema podacima iz 2018. bilo je 126 dijecezanskih svećenika, dakle jedan je svećenik pastoralno skrbio za 2238 vjernika. Usto u zemlji djeluje 25 redovnika i 721 redovnica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja