Budi dio naše mreže

Živeći godinama na ulici, ovaj poljski umjetnik napokon ima svoju radionicu.

/ dz

Ulični život Adama Piekarskog preokrenuo se zahvaljujući vlč. Leszek Pyśu, poljskom redemptionistu, prenosi Aleteia.

Svećenik je otkrio da je njegov sunarodnjak, koji već 5 godina živi na ulicama Rima, talentiran slikar.

“Prije više od godinu dana Pyś me vidio kako crtam i pitao me mogu li naslikati portret za njihovu kapelu, i tako je počelo”, podijelio je 42-godišnji umjetnik portalu Crux.

Njegove vještine rada s kistom ubrzo su postale općepoznate, a u travnju ove godine kardinal Konrad Krajewski, koji vodi dobrotvorne aktivnosti u Papino ime, ponudio je Pierkarskom radionicu u Palazzo Migliore, palači koja je sada postala sklonište za beskućnike.

U svoju radionicu uselio se dan prije rođendana, a odatle je krenuo s slikanjem obitelji, kućnih ljubimaca i djece. Ubrzo nakon toga dobio je važniji nalog od samog Vatikana da izradi dvije marke za “Natale MMXXI” ili Božić 2021., poznate marke izdane za Advent i Božić.

Bio sam na dnu postojanja, mislio sam da ću uskoro okončati ovaj bijedni život. Ali Bog je imao drugačije planove za mene!

“Za mene je to još uvijek nestvarno i još uvijek ne vjerujem da mi je pripala ta čast “, rekao je Piekarski. “Ja sam jednostavan zanatlija, a ovo me potpuno iznenadilo.”

Dalje je objasnio da se nada da ga “euforija” zadatka neće preplaviti i odvući na ranjivo područje ovisnosti. Kao alkoholičar, objasnio je: “Ovisnost je još uvijek prisutna, a Sotona naporno radi da me uhvati u tim trenucima trijumfa. Ali trudim se suzdržati, a posao mi puno pomaže.”

Njegov nalog od Pape doveo ga je do stvaranja dvije popularne slike, one Svete obitelji i Tri mudraca- iako njegova interpretacija Tri mudraca ima još više značenja za umjetnika.

Lica koja predstavljaju Tri mudraca zapravo pripadaju nekim od muškaraca koje je Piekarski susreo u Palazzo Migliore, a kako objašnjava, ta su lica tipična za druge koje je viđao tijekom gotovo dva desetljeća ukupno na ulicama.

“Bio sam na dnu postojanja, mislio sam da ću uskoro okončati ovaj bijedni život. Ali Bog je imao drugačije planove za mene i poslao je oca Leszeka, koji mi je pružio ruku pomoći”, ispričao je Piekarski.

Čini se da je kardinal jednako uzbuđen zbog rada svog sunarodnjaka. “Revolucija je u Vatikanu da je beskućnik slikao slike za naše poznate marke. I dobro su ga platili!” Krajewski je podijelio s Cruxom.

Unatoč pohvalama koje je Piekarski dobio za svoj rad, nekadašnji beskućnik ne traži slavu. “Nešto je umrlo u meni tih godina na ulicama… Ne očekujem da ću preurediti Sikstinsku kapelu.” On jednostavno želi voditi miran život, fokusirajući se na svoj posao.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja