Budi dio naše mreže

Američki kršćani sve više trpe napade na svoje crkve, posebno nakon promjene odluke Roe vs Wade.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Dok su građanski nemiri zahvatili SAD nakon smrti Georgea Floyda u svibnju 2020., katoličke crkve nisu bile izuzete od rulje koja je uništavala imovinu u gradovima diljem Amerike. No, dok su nemiri i pljačke uglavnom i zamrli u ljeto 2020., napadi na katoličke crkve nastavili su se i – eskalirali. Od početka građanskih nemira 28. svibnja 2020., zabilježeno je najmanje 430 napada na katoličke crkve u Sjedinjenim Državama, uključujući paljevine koje su oštetile ili uništile povijesne crkve; crtanje sprejevima i grafita sa sotonističkim porukama; kamenje i cigle bačene kroz prozore; uništeni kipovi (često s odsječenim glavama); i nezakonito ometanje mise.

Porast napada nakon promjene sudske presude

Usto, najmanje 265 napada počinjeno je protiv katoličkih crkava otkako je početkom svibnja 2022. u javnost procurio nacrt mišljenja Vrhovnog suda kojim se predlaže promjena odluke Roe protiv Wade. Pritom su mnogi napadi uključivali grafite s temama vezanima uz pobačaj. Primijećeno je i da je samo nekolicina napada uključivala krađe, dok je velika većina uključivala obično uništavanje imovine, što ukazuje da primarni motiv napada nije bila materijalna korist.

Napadi na katoličke crkve rašireni su po cijeloj zemlji, a savezne države u kojima se dogodilo najviše napada su Kalifornija (56), New York (47), Pennsylvania (26), Teksas (22) i Colorado (17). CatholicVote pronašao je dokaze o uhićenjima u vezi s napadom na crkve u samo oko 25% slučajeva.

Poziv Ministarstvu ostao je bez adekvatnog odgovora

Bidenova administracija dosad je odbijala djelovati kako bi zaštitila katoličke crkve i zaustavila ova djela domaćeg terorizma. U prosincu 2021. CatholicVote poslao je pismo glavnom državnom odvjetniku Merricku Garlandu i Ministarstvu pravosuđa pozivajući ih na djelovanje: Vandalizam koji danas vidimo brzo raste do razina koje nisu viđene od kasnih 1800-ih i ranih 1900-ih od strane organiziranih grupa kao što su Know-Nothings i Ku Klux Klan”, napisao je predsjednik CatholicVote Brian Burch. Pomoćnik državnog odvjetnika u svom odgovoru u siječnju 2022. obećao je osiguranje zaštite bogomolja, ali napadi su nastavljeni – iako je napad na mjesto bogoslužja savezni zločin.

Napadi na crkve / Foto: CatholicVote

Prema izvješću iz lipnja 2022., Ministarstvo domovinske sigurnosti privatno je upozorilo Konferenciju katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država na “vjerodostojne prijetnje” protiv katoličkih crkava i svećenstva nakon poništavanja slučaja Roe v. Wade.

Bilten Nacionalnoga savjetodavnog sustava za terorizam, objavljen u lipnju 2022., upozorio je da se očekuje da će “prijetnje postati izraženije, jer bi se nekoliko događaja visokog profila moglo iskoristiti za opravdavanje nasilnih djela protiv niza mogućih meta”, uključujući “vjerske institucije” i “bogoslužne prostore”. Napadi na crkve potom su se ubrzali, i učestali, nakon što je u lipnju 2022. Vrhovni sud donio konačnu presudu kojom se poništava presuda Roe protiv Wade.

Što nama u Hrvatskoj, i Europi, nosi budućnost?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja