Budi dio naše mreže

Ozdravljenje dječaka u obitelji iz Campo Grandea, grada na jugu Brazila, čudo je koje je otvorilo put nedavnoj beatifikaciji Carla Acutisa.

/ mp

Dječakova bolest

Kad je Matheus imao dvije godine, liječnici su mu dijagnosticirali tešku anomaliju gušterače. Jedan od simptoma bilo je često povraćanje. Zbog toga je bio ograničen na tekuću prehranu te je bio pothranjen i malen za svoju dob. Dok su mu bile tri godine, liječnici su zaključili da je dječaku potrebna operacija, ali budući da je bio toliko pothranjen, bojali su se da neće preživjeti.

U potrazi za čudom

Pod duhovnim vodstvom, oca Marcéla Tenórija, župnika župe sv. Sebastijana u glavnom gradu brazilske države Mato Grosso do Sul, koji je sudjelovao u procesu proglašenja Acutisa blaženim, potaknuo je dječakovu majku na zagovor talijanskom računalnom geniju. Čudo je dječaku za ozdravljenje bilo prijeko potrebno. Upravo u toj župi dogodilo se čudo potpunog oporavka desetogodišnjeg dječaka koji je patio od teške anomalije gušterače.

Očaj se pretvorio u nadu kad je majka doznala da je svećenik donio u Brazil komad tkanine s Acutisove odjeće. 12. listopada 2010. dječakov djed odveo ga je na blagoslov s relikvijom. Dijete je dodirnulo krpu i zamolilo da “prestane povraćati”.

Prema riječima obitelji, nakon toga dana Matheus je mogao jesti čvrstu hranu i više nikada nije povratio. Liječnici su potom napravili pretrage i ustanovili da je izliječen od bolesti. Nakon provedene istrage, čudo je odobreno, a  vijest da će beatifikacija Carla Acutisa napredovati objavljena je 22. veljače 2020.

Tko je Carlo Acutis?

Carlo Acutis rođen je u talijanskoj obitelji 3. svibnja 1991. godine u Londonu gdje je njegova obitelj živjela zbog obveza posla. Potom su se preselili u Milano samo nekoliko mjeseci kasnije gdje je Carlo i odrastao.

Pričestio se u dobi od sedam godina, a od tada se trudio svakodnevno prisustvovati misi. Također je molio krunicu i podučavao i drugu djecu kako se to moli.

Istodobno je Acutis razvio svoje računalne vještine. Odrasli koji su ga poznavali smatrali su ga genijem. Kada je imao samo 14 godina, stvorio je virtualnu izložbu na temu euharistijskih čuda širom svijeta.

Preminuo je od leukemije u 15-oj godini, 12. listopada 2006., a blaženim je proglašen 10. listopada 2020. u Asizu, u bazilici sv. Franje.

Ostaci novog blaženika, koji se ponekad naziva i “cyber apostolom euharistije”, nalaze se u svetištu Spoliation u Asizu. Ovdje je sveti Franjo Asiški ostavio sve da slijedi Gospodina. Prije smrti, blaženi Carlo izrazio je želju da bude tamo pokopan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja