Budi dio naše mreže

Pet dana koji mogu nekome promijeniti život. Stotine mladih koji kroz godinu dolaze posjetiti neugledno malo selo na jugu Francuske. Tisuće koji dolaze na susrete i zajedničke molitve u svjetskim gradovima. Milijuni koji su dirnuti jednostavnim napjevima. Što povezuje sve navedeno?

/ Hrvoje Josip Bišćan

‘Provesti pet dana s desecima tisuća mladih iz cijele Europe i drugih krajeva…

…otkriti Crkvu u novom svjetlu – kao kvasac zajedništva u ljudskoj obitelji

…tražiti smisao života i živjeti vjeru usred današnjih izazova

…otkriti jedan narod i kulturu kroz ljude koje susrećem

…pripremati budućnost mira prelazeći zidove koji nas razdvajaju

…moliti zajedno pjesmom i tišinom

…otvoriti se ljepoti unutarnjeg života i zajedništva s Bogom

…započeti ‘Hodočašće povjerenja’ u vlastitom životu

…i postati odsada nositeljem nade tamo gdje živim’

Tim se riječima na internetskoj stranici predstavlja ‘Hodočašće povjerenja na zemlji’. Zvuči poznato? Ako pripadate vjernicima koji redovito nedjeljom dolaze u crkvu, pa ste se nekad zapitali u koje to europske gradove svake Nove godine idu mladi iz vaše župe, čak i oni ne baš redoviti, odgovor ćete saznati vrlo brzo.

Središte hodočasničkog prostora u Taizéu / Foto: Facebook Taizé

Taizé u najkraćim crtama

Taizé, malo selo na jugu Francuske, dom je međunarodne ekumenske zajednice koju je tamo osnovao pastor Roger Schutz ratne 1940. godine. Braća se za cijeli život zavjetuju na dijeljenje materijalnih i duhovnih dobara, celibat i veliku jednostavnost života.

Danas Zajednica okuplja više od stotinu braće, katolika i protestanata različitih podrijetla, iz više od dvadeset pet zemalja.

Braća Zajednice u molitvi / Foto: taize.fr

U srcu dnevnog života u Taizéu tri su zajedničke molitve, ujutro, u podne i navečer. Braća se uzdržavaju vlastitim radom. Ne primaju darove ili donacije, a neka braća žive u malim ‘bratstvima’ među siromasima širom svijeta. Od kasnih pedesetih godina mnogo je tisuća mladih iz brojnih zemalja došlo u Taizé kako bi sudjelovali u tjednim susretima, u molitvi i razmatranju. Uz to, braća posjećuju i vode susrete, velike i male, u Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Europi, kao dio Hodočašća povjerenja na zemlji.

Domaćin Europskog susreta ove je godine Torino

U rujnu će tri brata Zajednice otići u Torino kako bi započeli završno razdoblje priprema za Europski susret koji će se održati od utorka, 28. prosinca 2021. do subote, 1. siječnja 2022. Pridružit će se mladim ljudima iz grada, kao i čelnicima različitih Crkava koji su već počeli poticati župe i lokalne zajednice na primanje mladih koji će doći u Torino krajem ove godine.

Prior Zajednice brat Alois s mladima / Foto: Facebook Taize

Kako javlja brat Ulrich, koji je u Zajednici zadužen za Hrvate i hrvatsko govorno područje, prošloga je tjedna na susrete u Taizéu, usprkos pandemiji, došlo čak tisuću gostiju! Brat Ulrich nastavlja: “Malo pomalo približava nam se Europski susret koji smo prošle godine morali odgoditi. Sredinom rujna trojica braće odlaze u Torino i započinju s pripremama.

Mladi koje poznajemo, zajedno sa svojim župama i mjesnim nadbiskupom, očekuju nas s radosnim nestrpljenjem i puni su planova.

Iako se zapravo još ne zna kakva će biti situacija krajem godine, oni su već krenuli u potragu za obiteljima koje mogu primiti mlade hodočasnike nakon Božića, u ovim posebnim okolnostima.”

Ako namjeravate i ove godine organizirati skupinu mladih za zajednički odlazak na Susret, najvjerojatnije je da će za sudjelovanje biti potrebna Covid potvrda. Više informacija OVDJE.

Program Susreta redovit, ali i bogat

Kao i prethodnih godina, Europski susret će uključivati vrijeme molitve i dijeljenja u malim skupinama, radionice s duhovnim, umjetničkim i društvenim temama te dijeljenje s obiteljima i župama u gradu. Mladi sudionici Susreta bit će smješteni u obiteljima ili u zajedničkom smještaju – župnim centrima i školama. Jutarnji program odvijat će se po župama, popodnevne molitve u crkvama u centru grada, a večernja u izložbenom centru Lingotto. Radionice će se u popodnevnim satima održavati na različitim mjestima u gradu.

Niz događaja prenosit će se i putem interneta kako bi se sudjelovanje omogućilo i onima koji ne mogu doći u Torino.

Točan program razradit će se u skladu s razvojem zdravstvene situacije. Prva verzija programa, kao i obrazac za registraciju, bit će objavljeni na web stranici do kraja rujna. Skupine mladih ljudi koji žele sudjelovati na sastanku već se mogu početi sami organizirati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja