Budi dio naše mreže

Katolička Crkva više je puta iskusila rizike umjetne inteligencije što je, možda, pridonijelo predanosti pape Franje etici umjetne inteligencije.

/ hjb

U siječnju 2024., u dugom govoru upućenom medijima i komunikatorima, papa Franjo izrazio je niz zabrinutosti u vezi s umjetnom inteligencijom, ciljajući posebno na problem “deepfake-a”, tehnologije koja “iskrivljuje naš odnos s drugima i sa stvarnošću”. “I sam sam bio predmet toga”, primijetio je tada Papa, a prenosi Aleteia.

Zapravo, godinu dana ranije, uređena fotografija pape Franje u dugom bijelom sakou, inspirirana modnom markom Balenciaga, bila je jedan od prvih medijskih uspjeha u generiranju slika umjetnom inteligencijom. Fotografija je podijeljena nekoliko stotina tisuća puta. Sada znamo da ju je stvorio izvjesni Pablo Xavier (31), nakon što je progutao halucinogene gljive. Kasnije je tvrdio da nije imao namjeru nauditi Papi, već je samo želio prevariti i zabaviti korisnike internetskog foruma.

Svećenik 2.0 je “zalutao”

Ali umjetna inteligencija nije ograničena na stvaranje slika. Tiče se i stvaranja teksta, a s te je strane iskustvo prvog “svećenika umjetne inteligencije” posebno upozoravajuće. Pokrenuta prošlog travnja od strane Catholic Answers, neprofitne organizacije povezane s biskupijom San Diego u SAD-u, “Father Justin” bilo je sučelje koje je nudilo uključivanje korisnika u razgovor kao da svećenik odgovara na pitanja.

Ponekad se predstavljajući kao svećenik koji živi u Asizu u Italiji, ovaj bot s rimskim kolarom brzo je, nakon neprikladnih odgovora, “otpušten iz kleričkog staleža”. Primjerice, ovlastio je korisnika da dijete krsti energetskim napitkom, a drugome koji je priznao svoje grijehe dao je odrješenje.

Nakon brojnih pritužbi, “otac Justin” konačno je postao obični Justin, “teolog laik” koji sada nosi jednostavan sako. Ali Catholic Answers otpočetka je upozoravao svoje korisnike: njegova umjetna inteligencija je isključivo u obrazovne svrhe i “nije zamjena za stvarnu ljudsku interakciju”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja