Budi dio naše mreže

Devetero istaknutih branitelja slobode osuđeno je 16. travnja u Hong Kongu na višemjesečne zatvorske kazne. Petorica su katolici.

/ hjb

O. Gianni Criveller s Papinskog instituta za vanjske misije i profesor teologije koji je dvadeset i sedam godina proveo u Kini, osobno ih je upoznao. Na sam dan njihovog ulaska u zatvor napisao je živopisan profil za “Mondo e Missione”, publikaciju Papinskog instituta za vanjske poslove i za UCA News, katolički portal s fokusom na Aziju.

“Hong Konga, kakvog poznajemo, više nema, a 16. travnja bio je jedan od najtužnijih dana otkako je sloboda u bivšoj britanskoj koloniji umrla 1. srpnja 2020. Devetero čelnika demokratske oporbe osuđeno je zbog održavanja nezakonite skupštine. Aktivisti nisu osuđeni za nasilna djela. 31. kolovoza 2019. navodno su organizirali mirni, ali nedopušteni prosvjed koji je okupio 1,7 milijuna prosvjednika. U to vrijeme nije postojao Zakon o nacionalnoj sigurnosti. Osuđeni ljudi zapravo su obuzdavali i moderirali ovu veliku spontanu demonstraciju. Dali su sve od sebe kako bi održali red i mir. Oni nisu bezobzirni aktivisti, nego već desetljećima političke vođe i protagonisti javnoga života. Najmlađa od njih ima 64 godine, a najstariji 82 i većina stanovništva ih jako poštuje.

Zatvoreni su predani kršćani

Od devetorice privedenih i zatvorenih osoba petorica su katolici. Martin Lee (82), otac hongkonške demokracije, odvjetnik je i bivši parlamentarac, osnivač Demokratske stranke s većinskom potporom stanovništva. Katolicima je poznat kao vjernik koji svako jutro sudjeluje u misi u crkvi sv. Josipa i tamo služi kao čitač. Desetljećima je bio jedan od najcjenjenijih savjetnika biskupije, često pozvan razgovarati sa svećenicima, đakonima i laicima o važnim pitanjima.

Martin Lee / Foto: asianews.it

Parlamentarac i sindikalac Lee Cheuk-yan (64) također dolazi iz katoličke zajednice, obiteljskim vezama povezan s misionarima. Na svom je suđenju Lee svoje uhićenje i osudu povezao s onima samog Isusa. Učinio je to u istinski plemenitom govoru, nadahnutom velikim građanskim i vjerskim idealima. Teško mogu vjerovati da je moj prijatelj Lee Cheuk-yan sada u zatvoru. Kazna mu je godinu dana, dok čeka ishod dva druga suđenja.

“Služim zakonu, ali prije toga služim narodu”

Prije nekoliko godina parlamentarna zastupnica Cyd Ho (66), koja je u zatvoru već osam mjeseci, tijekom demonstracija u hongkonškom Chater Gardenu rekla mi je da ju je misionar Papinskog instituta za vanjske misije krstio kao mladu ženu.

Margaret Ng (73) također je katolkinja. Prije nego što je 16. travnja saslušala svoju osudu na 12 mjeseci uvjetno, pročitala je plemenitu izjavu koja je završila citatom sv. Thomasa Morea: “Stojim kao dobar sluga zakona, ali prvo služim narodu. Jer zakon mora služiti narodu, a ne narod zakonu.”

Jimmy Lai (72), koji je već neko vrijeme u zatvoru, osuđen je na još 14 mjeseci. Osnivač Apple Daily, najpopularnijih novina u Hong Kongu, krštenje je primio kao odrasla osoba zahvaljujući kardinalu Josephu Zenu Ze-Kiunu.

Osuđeni su samo kršćani

U zatvoru su i druga braća i sestre koji su ozbiljno prihvatili evanđeosku poruku. Oni vjeruju u slobodu, čiji je autor sam Isus Krist. Oni vjeruju u dostojanstvo slobodnih muškaraca i žena, jer smo djeca Božja, stvoreni na Božju sliku, protagonisti izgradnje općeg dobra za cijelo čovječanstvo.

Ovi su muškarci i žene kažnjeni zbog svog građanskog zalaganja, a neki i prakticiranja vjere u profesionalnom i političkom životu. Oni su svjedoci i proroci naših dana i zaslužuju veća priznanja. Ali naše vrijeme i svijet ne vole slobodu, niti one koji se za nju bore dok plaćaju vrlo visoku cijenu”, poručuje p. Criveller.

Dok nije prekasno, sjetimo se naše progonjene braće i sestara u molitvama!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja