Budi dio naše mreže

Apostolski vikarijat Sjeverne Arabije, koji pokriva Bahrein, Kuvajt, Katar i Saudijsku Arabiju, brine za oko 2,5 milijuna katolika, većinom radnike-migrante iz različitih nacija i različitih kultura.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Kako bi im pružio pastoralnu brigu, nedavno preminuli biskup Camillo Ballin započeo je hrabar projekt: izgradnju katedrale Gospe od Arabije, zaštitnice Arapskog zaljeva, prenosi Aleteia.

Novu katedralu Gospe od Arabije 10. prosinca posvetio je prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Tagle.

Posveti su nazočili apostolski nuncij za Kuvajt i Bahrein nadbiskup Eugene Nugent i apostolski upravitelj Sjeverne Arabije biskup Paul Hinder, koji je tu službu preuzeo nakon smrti biskupa Ballina u svibnju 2020. Kompleks je dan ranije svečano otvorio kralj Bahreina Hamad Bin Isa bin Saman Al-Khalifa, jedan od velikih podupiratelja projekta i donator 9.000 četvornih metara zemljišta.

Ljudi su jako oduševljeni i veseli, čekaju povijesni trenutak otvaranja i blagoslova katedrale. Ali jako nam nedostaje naš biskup Camillo Ballin,” rekao je p. Saji Thomas, voditelj projekta i župnik nove katedrale, koja se nalazi u Awaliju, južno od glavnog grada zemlje Maname. Vlč. Saji vidi katedralu kao “model vjerskog sklada, znak tolerancije Kraljevine Bahreina i sjajan primjer mirnog suživota u svijetu.” Dodajmo ovome da je prva katolička katedrala u Perzijskom zaljevu u moderno doba također izgrađena u Bahreinu, još 1939. godine, na zemljištu koje je dodijelio emir Bahreina.

Povijesni iskorak za kršćane u arapskom svijetu

Izgradnja katedrale predstavlja veliki iskorak u odnosima Crkve i države, a ujedno je i svjedočanstvo o sve većem broju katolika u regiji. Papinska zaklada i međunarodna dobrotvorna organizacija ACN podržale su različite faze ovog projekta za kršćane na Arapskom poluotoku. Do sada je samo pet službeno određenih crkava brinulo o katolicima na 880.000 četvornih milja koje čine Poluotok.

Do sada je Bahrein imao samo jednu crkvu u glavnom gradu i malu kapelicu u predgrađu. S 90.000 katolika u zemlji, u župi se od petka do nedjelje moralo slaviti 25 misa, a crkva je uvijek bila prepuna.

“Postoji nestalna radnička populacija koja ovdje dolazi raditi. Imamo međunarodnu zajednicu, uglavnom vjernike iz Indije, Filipina, Pakistana, Šri Lanke, Libanona, Palestine i Jordana, ali i iz mnogih zemalja Latinske Amerike i Afrike. Što se tiče obreda, imamo latinski, siro-malabarski, siro-malankarski, maronitski, koptski itd.”, objašnjava fra Saji.

Saudijska Arabija ne dopušta javno iskazivanje kršćanstva

Katedrala nije samo za katolike u Bahreinu, već i za sve katolike na Arapskom poluotoku, koji se sastoji od četiri zemlje. To je posebno važno za vjernike u Saudijskoj Arabiji, gdje nema niti jedne crkve koja bi okupila gotovo 1,5 milijuna katolika. Na cijelom Arapskom poluotoku, a posebno u Saudijskoj Arabiji, javna praksa kršćanstva je strogo ograničena i ograničena na prostore stranih veleposlanstava i privatnih domova. Iz tog razloga mnogi kršćani koji žive u Saudijskoj Arabiji dolaze u susjedni Bahrein kako bi primili sakramente i živjeli svoju vjeru u zajednici”, rekla je Regina Lynch.

“Kršćani u Bahreinu imaju vrlo težak život. Ne zbog vlade, već zato što su napustili vlastitu zemlju, svoje obitelji i prijatelje. Mnogi su sami. Dakle, oni jako pate i potrebna im je posebna duhovna formacija koja će im pomoći da ostanu ono što jesu, inače su izgubljeni”, objašnjava Regina Lynch. Pogotovo sada s COVID-19, ekonomskom krizom i nedostatkom radnih mjesta, nova katedrala je znak nade za sve kršćane na Arapskom poluotoku.

“Katedrala u Awaliju ima kapacitet od 2300 sjedećih mjesta, s dvije kapelice i dvije velike sobe s mjestima za ispovijed. Strukturno, oblik katedrale podsjeća na šator u kojem je, prema Starom zavjetu, prorok Mojsije susreo svoj narod”, objašnjava fra Saji za ACN.

U jednoj od kapela nalazi se lik zaštitnice Apostolskog vikarijata Sjeverne Arabije, Gospe od Arabije – okrunjene Djevice Marije koja drži krunicu i malog Isusa. Novi kompleks uz katedralu bit će sjedište Apostolskog vikarijata Sjeverne Arabije, uspostavljenog u kolovozu 2012. Centar će također biti otvoren i za druge kršćanske denominacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja