Budi dio naše mreže

Nakon godina progona i uništavanja, kršćanska zajednica u Iraku odlučila je pokrenuti jednu pozitivnu priču: novi televizijski kanal koji se u potpunosti emitira na tradicionalnom jeziku kršćana u tom području – klasičnom sirijskom.

/ hjb

Javni TV kanal možda ukazuje na korak naprijed u širem prihvaćanju kršćana diljem Iraka. Sirijski klasični drevni je jezik izveden iz aramejskog. A upravo je aramejski najpoznatiji kao jezik kojim je Isus govorio na zemlji. Povijesno gledano, klasični sirijski jezik kršćani u ovom području koristili su u školama i bogoslužju, ali i u mnogim domovima. Stvaranje ovog televizijskog kanala moglo bi biti od pomoći, ne samo kršćanima u Iraku, javlja portal Persecution.org.

Prije 20 godina u Iraku je bilo 1,5 milijuna kršćana. Prema godišnjem izvješću Sjedinjenih Američkih Država o međunarodnoj vjerskoj slobodi, ovaj broj je 2023. pao na samo 150 000 kršćana, sve zbog brojnih ratova, nemira i iseljavanja. Mnogi su ljudi potražili sigurnija mjesta za život, a preostali irački kršćani ostali su osamljeni u sjevernom dijelu zemlje.

Budući da su mnoge zemlje na Bliskom istoku i dalje opustošene progonima i nasiljem, stvaranje kršćanskog televizijskog kanala moglo bi potaknuti susjedne zemlje da omoguće slične načine prihvaćanja vjerske raznolikosti.

Uvjeti za kršćane u Iraku poboljšali su se u posljednjih nekoliko godina. Nakon povijesnoga Papinog pohoda i njegovog susreta s bivšim iračkim premijerom Mustafom Al-Kadhimijem, uspostavljen je Nacionalni dan tolerancije i suživota u Iraku, a i Božić je prihvaćen kao nacionalni blagdan. Dok Irak nastavlja pokazivati svoje prihvaćanje drugih religija, raste nada za stoljećima staru kršćansku populaciju da će opstati – i ostati – svoja na svome.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja