Budi dio naše mreže

"Legenda svete Klare", koja se pripisuje Tomi Čelanskom, otkriva nam zašto je Papa Pio XII. baš svetu Klaru Asišku 1958. proglasio zaštitnicom televizije. Početci su to otvaranja Crkve za medijsku stvarnost, a i sam II. vatikanski sabor u pastoralnom naputku "Communio et progressio" o medijima govori kao o "Božjim darovima".

/ hk

Kako se na internetskim stranicama Samostana sv. Klare u Zagrebu navodi, jednoga je Božića sam Krist pohodio sv. Klaru u njezinim patnjama. Bolesna je ležala u postelji i bila veoma ražalošćena što ne može slaviti euharistiju zajedno sa svojim sestrama. “Pogledaj, Gospodine Bože, kako sam ti sama ostavljena na ovome mjestu”, rekla je.

Sv. Klara Asiška / Foto: klarise-zg.hr

Iznenada joj je u ušima počelo odzvanjati ono divno suglasje koje se odvijalo u crkvi Svetoga Franje. Slušala je psalmodijsko klicanje braće, pratila skladnost pjevača i zvuk orgulja. Udaljenost mjesta nikako nije bila takva da bi se ono moglo čuti na ljudski način. Ta je svečanost ili na božanski način doprla do nje, ili joj je sluh bio izoštren iznad ljudskih mogućnosti.

Ono što je doista nadmašilo ovo viđenje jest to da je bila dostojna vidjeti i same Isusove jaslice. Kad su ujutro sestre došle k njoj, sv. Klara im je rekla: “Neka je blagoslovljen Gospodin Isus Krist koji me nije ostavio kada ste me bile vi ostavile. Naime, po milosti Kristovoj čula sam cijelu onu svečanost koju su noćas proslavili u crkvi svetoga Franje”.

Zbog ove i drugih vizija Boga, ali i zbog njezine božanske službe, Papa Pio XII. proglasio ju je nebeskom zaštitnicom televizije i drugih sredstava audiovizualnih sredstva priopćavanja.

Stopama sv. Klare uputila se i Rita Antoinette Rizzo, koja je po ulasku u Red klarisa uzela ime Angelica, a kasnije postala poznata kao Majka Angelica i pokretačica najveće svjetske katoličke televizijske mreže – EWTN (Eternal Word Television Network).

Majka Angelica / Foto: EWTN

Kako prenosi portal povijest.hr, sestra Angelica je 1980. uredila televizijski studio u garaži iza svoga samostana. Samo godinu dana poslije, na svetkovinu Velike Gospe u emitiranje je pušten kabelski kanal pod spomenutim imenom EWTN. Isprva su u danu emitirali pet sati programa, a Majka Angelica vodila je talk-show koji je išao uživo. Emitirali su i kršćanske sadržaje za djecu, a suradnici iz brojnih katoličkih skupina sudjelovali su u proizvodnji programa.

Od 1987. započinju s cjelodnevnim emitiranjem programa, a četiri godine nakon započinju svakoga dana prikazivati prijenos euharistijskog slavlja. EWTN je danas jedna od najvećih svjetskih vjerskih medijskih mreža koja nudi raznolike programske sadržaje nadahnute Evanđeljem.

Pod geslom „Dobro mijenja sve”, na Božić 2015. s emitiranjem je započela i prva hrvatska obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima Laudato TV (LTV) koju je pokrenula zagrebačka poduzetnica Ksenija Abramović. Kako navode na svome Facebook profilu, LTV na kvalitetan i zabavan način kreira cjelodnevni program koji bez dobnih oznaka mogu zajedno gledati roditelji i djeca, bake i djedovi. Naglašavaju i važnost domaćeg proizvoda, riječi i kulture, stoga veliki dio programa zauzimaju sadržaji domaće produkcije.

Laudato TV / Foto: Facebook

Bave se aktualnostima iz života Crkve i svijeta s posebnim naglaskom na pozitivne vijesti. No, pokrivaju i brojna druga područja poput kulinarstva, zdravstva, sporta, dječjeg programa i komedije. Među nekim od poznatijih emisija su zasigurno „Božanstvena komedija”, „Blagoslovljen tek”, „Minute za tebe” i druge. U organizaciji i produkciji Laudato TV-a održava se poznati koncert suvremene duhovne glazbe ”Progledaj srcem”, a ove su godine otvorili i dopisnički studio u Splitu.

Laudato TV / Foto: Facebook

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja