Budi dio naše mreže

Fabio Stevenazzi (48) svećenik u Italiji, bio je liječnik prije ulaska u sjemenište, a sada opet oblači bijeli ogrtač kako bi se borio protiv pandemije koronavirusa.

/ mp

Italija se suočava s nacionalnom krizom uzrokovanom nedostatkom bolničkih kreveta i zdravstvenog osoblja. U isto vrijeme su i crkve u Italiji ispražnjene hitnim odredbama talijanske vlade koje su dio reakcija na pandemiju COVID-19. To je ponukalo  Stevenazzia da se vrati medicinskoj praksi kako bi pomogao oboljelima, donosi Katolički tjednik.

Kao pripadnik klera, djelovanje o. Fabia Stevenazzia, izraz je pastoralne kreativnosti potrebne u ovim vremenima. To je također utjelovljenje Crkve kao “terenske bolnice”, metafore koja je draga papi Franji.

 

Ovaj svećenik koji pastoralnu službu vrši u zajednici San Cristoforo di Gallarate, sada će raditi u bolnici u gradu Busto Arsizio. Taj grad ima oko 83 290 stanovnika i nalazi se na sjeveru Italije. Ujedno je i šesti najnaseljeniji grad Lombardije, talijanske regije koja je pretrpjela najteže širenje koronavirusa u cijeloj Europi.

Kad je Stevenazzi je čuo poziv pape Franje da bude kreativan i da bude bliži nego ikad Božjim ljudima u ovim teškim vremenima, nadređenima je izrazio želju da pomogne kao liječnik, a kolege u bolnici primili su ga raširenih ruku.

On je 10 godina, kako je poznato vjernicima, radio kao internist u hitnoj u gradu Legnano koji se nalazi blizu Milana, također u Lombardiji. Čak je i nakon svećeničkog ređenja 2014., marljivo pohađao redovnu medicinsku obuku kako bi usavršavao svoje zvanje. Od 2017. surađuje s organizacijom pod nazivom Cuamm – liječnici s Afrikom, s kojom je radio u Etiopiji u ljetnim mjesecima 2018. i u Tanzaniji 2019.

Kako bi bio spreman za rad s oboljelima od virusa COVID-19, sudjelovao je u specijaliziranom treningu kako bi svladao procedure o zaštiti sebe i svojih kolega. No, njegova odluka o povratku u bolnicu iziskuje i njegovu požrtvovanost. Dok god bude u kontaktu s pacijentima, živjet će sam kao pustinjak u jednom malom stanu, odvojen od svoje subraće svećenika. Sam će slaviti misu kako to rade i brojni drugi svećenici u posljednje vrijeme. No za njega će ta euharistija biti svakodnevni kruh koji će ga svaki dan osnažiti kako bi se suočio s krizom i izmamio osmijeh pacijentima, piše Aleteia.

To nije jedini svijetli primjer jer pomoć stiže sa svih strana. Tako da je župa Svetog Josipa u Busto Arsiziou pokrenula inicijativu za pomoć liječnicima i drugom medicinskom osoblju bolnice u kojoj je Stevenazzi djeluje. Župnik fra Giuseppe Tedesco, organizirao je uslugu donošenja sendviča, voća i zdrave hrane za medicinsko osoblje odjela za zarazne bolesti, koje obično nema vremena za odmor ili odlazak po hranu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja