Budi dio naše mreže

Današnji datum, 23. lipnja, bit će pisan velikim slovima za hrvatsku manjinu u Srbiji. Svečano se, u nazočnosti predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, otvara Hrvatski dom – Matica koji će od sada biti novi dom hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

/ vbb

Uoči posjeta Subotici, premijer Plenković posjetit će katedralu sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici i susresti se sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom.

“Radovi na kući trajali su pune dvije godine, od lipnja 2021. do lipnja 2023. godine, a tome je prethodilo godinu dana prikupljanja potrebnih građevinskih dozvola” piše tjednik Hrvatska riječ.

Hrvatski dom – Matica nalazi se na 1.100 m2 raspoređenih na tri etaže u kojoj će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ. Osim ureda i redakcije, kuća ima dvije reprezentativne dvorane za sastanke i kreativni kutak za različite namjene. U nekoj bliskoj budućnosti, nakon što završimo druge započete projekte – kuću bana Josipa Jelačića, Kuću monoštorske župe, prostorije u Beogradu, Baču, Sonti… zgradu Matice planiramo pripojiti staroj zgradi Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata što će onda i funkcionalno činiti jedinstvenu cjelinu« pojasnila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Hrvatski dom – Maticu financirala je gotovo u cijelosti Vlada Hrvatske, i to s 1.870.629,39 eura zajedno za kupovinu placa i izgradnju kuće. Po riječima Jasne Vojnić, u jednom momentu je bilo važno pitanje završetka fasade i kapije prije nadolazeće zime, a naredna faza novaca još nije bila prebačena, te je tada uloženo dodatnih 13.071,58 eura od strane Koprivničko-križevačke županije i 14.404,71 eura iz fonda za prekogranične projekte Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske. Osim toga, u opremanju kuće sudjelovala je i NIU Hrvatska riječ.

Poteškoće u gradnji i prikupljanju potrebne dokumentacije najviše su se odnosile na činjenicu da su uposlenici Hrvatskog nacionalnog vijeća uz svoj redoviti rad, svojim resursima odradili sve: od pribavljanja 30 potrebnih dozvola i taksi, izrade projektne dokumentacije, raspisivanja javnih nabava i koordinacije svim izvođačima – »od cigle do zavjesa i cvijeća«, kako je rekla Vojnić. U radovima je sudjelovalo preko 20 različitih izvođača, što u izgradnji, što u opremanju.

Hrvatski dom Matica u Subotici / Izvor: Hrvatska riječ

Na pitanje kako će se financirati održavanje kuće, osobito režije i hoće li nešto pomoći i Srbija, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla:

»Kada se gradio Srpski dom u Vukovaru, zgradu je s milijun eura financirala Vlada Hrvatske i s milijun eura Vlada Srbije. Vjerujem da bi se mogli u skoroj budućnosti slični modeli preslikati i na Hrvate u Srbiji. Za sada troškove rada će, kao i do sada, snositi NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće.«

Po njezinim riječima Hrvatski dom – Matica bit će mjesto okupljanja, ne samo profesionalnih ustanova nego i udruga, mladih, djece…

»U pripremi programa trenutno sudjeluje najmanje trideset osoba iz zajednice. Uživamo vidjeti gužvu u našoj Matici. Vjerujem da će tako i nadalje ostati. U podrumu smo napravili prekrasan kreativni kutak u kojem će se vjerujem dobro osjećati i mladi i stari i predstavnici udruga kulture i roditelji i odgojitelji«, pojasnila je Vojnić i dodala: »U Matici ćemo 30. lipnja imati i svečani blagoslov i useljenje na kojem osim onih s pozivnicama mogu biti nazočni i svi oni koji bi rado bili dio tog svečanog događaja (uz obveznu prethodnu najavu). No, i nakon toga, svaka ideja za okupljanje, manifestaciju, književnu večer ili samo posjet rado ćemo podržati«.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja