Budi dio naše mreže

Kad su je novi antisemitski zakoni nacističke stranke natjerali da se odrekne svog učiteljskog mjesta, vidjela je to kao trenutak koji je Bog dao za ulazak u Karmel, što je i učinila, uzevši ime sestra Tereza Benedikta od Križa. "Čvrsto vjerujem da je Gospodin prihvatio moj život kao žrtvu za sve." Umrla je u zloglasnom logoru Auschwitz, a svjedoci su je opisali kao nevjerojatno smirenu i sposobnu tješiti unesrećene supatnike usred užasa koncentracijskog logora.

/ dz

Sveta Terezija Benedikta od Križa (Edith Stein) rođena je u Breslauu u Njemačkoj 1891. godine, kao najmlađe od 11 djece. Iako su njezini roditelji bili pobožni Židovi, Stein je u tinejdžerskim godinama izgubila vjeru u Boga, piše Simply Catholic.

Nakon što je otkrila djelo uglednog filozofa Edmunda Husserla, otišla je na sveučilište u Gottingen studirati kod njega. Postala je njegova diplomirana asistentica, predavala je studentima uvodne tečajeve i uređivala njegove rukopise. Studij filozofije doveo ju je i do ozbiljnog razmatranja kršćanstva.

Tijekom ljeta 1921. čitala je autobiografiju svete Terezije Avilske. Kad je završila, rekla je: “Ovo je istina.”

Stein je krštena 1. siječnja 1922. Pod vodstvom duhovnog voditelja odgodila je odluku o vjerskom životu i posvetila se akademskom radu, apostolatu i molitvi. Postala je učiteljica na Obrazovnom institutu u Munsteru i popularna govornica na mnogim konferencijama diljem Europe.

Kad su je novi antisemitski zakoni nacističke stranke natjerali da se odrekne svog učiteljskog mjesta, vidjela je to kao trenutak koji je Bog dao za ulazak u Karmel, što je i učinila, uzevši ime sestra Tereza Benedikta od Križa. Godine 1938., kako se progon Židova pojačavao, Stein je u pismu napisala: “Čvrsto vjerujem da je Gospodin prihvatio moj život kao žrtvu za sve.” U noći 31. prosinca te godine pobjegla je u samostan karmelićanki u Echtu u Nizozemskoj.

U kolovozu 1942. Steina su tamo uhitila dva nacistička časnika. Ukrcali su je s gotovo tisuću drugih zatvorenika u vagone i odvezli u koncentracijski logor Auschwitz. Svjedoci su kasnije govorili o njezinoj izvanrednoj smirenosti usred užasa u kampu i sjećali se kako je tješila djecu majki koje su bile previše prestravljene da bi im obratile pažnju. Stein je umrla vjerojatno 9. kolovoza.

Papa Ivan Pavao II. 1987. proglasio ju je blaženom, a 1998. kanonizirao. Godinu dana kasnije proglasio ju je suzaštitnicom Europe, zajedno sa svetom Brigitom Švedskom i svetom Katarinom Sijenskom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja