Budi dio naše mreže

Prije sto godina rođeno je dijete koje je izraslo u svetog papu Ivana Pavla II., a obljetnicu njegova rođenja proslavili su diljem svijeta, kako katolici tako i pripadnici drugih religija.

/ at

Obljetnica rođenja pape sv. Ivana Pavla II. zabilježena je i proslavljena u raznim dijelovima svijeta, piše Vatican News.

Među mnogima koji su obilježili ovogodišnju stotu obljetnicu rođenja pape Karola Wojtyle glavni rabin Poljske Michael Schudrich. “Nijedan drugi papa nije učinio više kako bi zacijelile bolne rane i kako bi se uspješno izbrisale posljedice antisemitizma”, naveo je rabin Schudrich.

Neka nas primjer sv. Ivana Pavla II. nadahnjuje i osnažuje.

Naglasio je također da je papa Ivan Pavao II. poduzeo hrabre korake u okviru komunikacije s židovoskom zajednicom. Istaknuo je težnju sv. Ivana Pavla II. vezano uz židovsko kršćanske odnose koja je vidljiva u njegovu prepoznavanju patnje Židova u Auschwitzu, priznanju Izraela kao središnjice židovske vjere te isprici za progone Židova tijekom povijesti.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država pri Svetoj Stolici Callista Gingrich također je dala izjavu u kojoj je, opisavši ostavštinu Ivana Pavla II., razmotrila i njegov odnos sa SAD-om. Papa Ivan Pavao II. bio je prvi papa koji je posjetio Bijelu kuću 1979. godine te je sveukupno sedam puta posjetio SAD. Veleposlanica Gingrich je naglasila kako mu je u lipnju 2004. predsjednik George W. Bush dodijelio Predsjedničku Medalju slobode što je najviše civilno odličje u Americi. “Slaveći život i nasljeđe sv. Ivana Pavla II., nastavimo biti nadahnuti i osnaženi njegovim primjerom”, dodala je veleposlanica.

Osim toga, u Rusiji se održava virtualni komemorativni događaj u kojem sudjeluju mnogi intelektualci, uključujući pravoslavce, koji naglašavaju koliko su suvremena učenja sv. Ivana Pavla II. Komemoracija se održava u organizaciji Knjižnie za stranu literaturu u Moskvi u kojoj se nalazi i kip pokojnog pape.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja