Budi dio naše mreže

Sv. Maximilian Kolbe odlučio je zadržati bradu po povratku sa šestogodišnjeg misionarskog rada u Japanu. U to je vrijeme bio običaj da misionari puštaju duge brade, a Kolbe je to želio zadržati kao podsjetnik na svoje misionarske dane i kao podsjetnik da uvijek bude “misionar” Evanđelja.

/ dz

U četvrtak je Katolička crkva u Poljskoj podijelila fotografiju u spomen na 81. godišnjicu nacističkog uhićenja svetog Maksimilijana Kolbea. Posljednja svečeva slika prije njegovog konačnog uhićenja, bila je značajna po tome što nije pokazivala Kolbeovu dugu bradu.

U vrijeme kad je fotografija snimljena, Kolbea su nacisti već jednom uhitili, ali je očito bio odlučan nastaviti svoje napore za evangelizaciju širom zemlje. Samostan koji je osnovao u Niepokalanówu, 25 milja zapadno od Varšave, postao je glavno katoličko izdavačko središte.

Brada s kojom se Kolbe često prikazuje značajna je iz nekoliko razloga, a jedan od njih je činjenica da je malo njegovih franjevačkih kolega u Poljskoj nosilo. Svoju prepoznatljivu bradu obrijao je kako bi se stopio sa svojim sunarodnjacima franjevcima i s društvom u cjelini.

Kolbe no beard

Sv. Maksimilijan Kolbe prije uhićenja 17.veljače 1941./Crkva u Poljskoj

Kolbeova brada prvorazredna je relikvija. Ostatak njegovog tijela spaljen je u Auschwitzu nakon što su ga nacisti ubili 1941.

O. James McCurry, franjevac konventualac i provincijal provincije Gospe od Anđela, održao je 2016. propovijed na spomen 75. obljetnice Kolbeova mučeništva u kojoj je spomenuo svečevu bradu.

McCurry, autor knjige “Maximilian Kolbe: Mučenik ljubavi”, rekao je da je Kolbe odlučio zadržati bradu po povratku sa šestogodišnjeg misionarskog rada u Japanu. U to je vrijeme bio običaj da misionari puštaju duge brade, a Kolbe je to želio zadržati kao podsjetnik na svoje misionarske dane i kao podsjetnik da uvijek bude “misionar” Evanđelja.

McCurry je rekao da ga je Kolbeova brada činila neobičnim među njegovim kolegama franjevcima konventualcima, koji ih uglavnom nisu nosili. Kolbeova slava se širila među Poljskom zahvaljujući njegovom izdavačkom radu, a njegova jedinstvena brada pomogla mu je da se još više ističe.

Zbog toga je Kolbe na kraju, nakon nacističke invazije na Poljsku 1939., donio odluku da je obrije, rekao je McCurry, kako se ne bi isticao. Kolbeovo osnivanje Militia Immaculata (MI), evangelizacijskog pokreta koji se poistovjećuje s Marijom, stavilo ga je visoko na nacističke liste promatranja.

Jedna knjiga o njegovom životu nudi ovaj svečev citat: “Brade izazivaju neprijatelja koji se brzo približava našem samostanu. Isprovocirati će ga i naše franjevačke navike. Mogu se rastati s bradom. Ne mogu žrtvovati svoj običaj.”

Nakon što mu je subrat odrezao bradu, brat je prvo pokušao sačuvati bradu, ali se Kolbe usprotivio i rekao mu da je baci u peć. Tako ju je brat poslušno bacio u peć, ali vatra nije bila zapaljena, pa ju je brat kasnije dohvatio i spremio u teglu za kisele krastavce.

Danas je Kolbeova brada njegova jedina preživjela prvoklasna relikvija.

Otac McCurry je također bio prijatelj Franciszeka Gajowniczeka, čovjeka za kojeg je Kolbe položio život u Auschwitzu krajem srpnja 1941., nakon uhićenja 17. veljače.

Gajowniczek je bio jedan od deset ljudi odabranih za pogubljenje kao odmazdu za bijeg jednog zatvorenika iz vojarne. Povikao je: “Što će biti s mojom ženom i djecom?” I kao odgovor, otac Kolbe je istupio i ponudio da zauzme njegovo mjesto. Desetorica su stavljena, goli, u komoru za gladovanje.

Svih deset osuđenih toga dana na kraju je umrlo; šest od pothranjenosti, a smrt ostalih, uključujući oca Kolbea, ubrzana je injekcijom karbonske kiseline.

Sveti Maksimilijane Kolbe, moli za nas!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja