Budi dio naše mreže

Trojica Hrvata iz Bosne – Pavao, Antun i Jakov – braća Brankovići prije 338 godina otkupila su od muslimanskih vlasnika Getsemanski vrt, mjesto Isusove agonije i smrtnoga znoja i darovali ga franjevcima da budu njegovi čuvari. Time su ovo, za kršćane sveto mjesto u Jeruzalemu, zadržali u kršćanskim rukama, te je ono i danas prostor za euharistijska slavlja i hodočašća.

/ tp

Ugovor o kupnji i predaji potpisan je 12. svibnja 1681. godine. U Svetoj zemlji, u kojoj je sve manje kršćana i gdje nije lako sačuvati kršćanske svetinje, razmjeri njihovoga čina su veliki. A za hrvatski narod ovaj čin je razlog velikoga ponosa. Zbog toga je ovoj trojici Hrvata iz Sarajeva 29. ožujka 2014. godine u Getsemanskom vrtu postavljena spomen-ploča na kojoj latinskim, hrvatskim i engleskim jezikom piše: “Hrvati Pavao, Antun i Jakov, kršćani iz Sarajeva, vitezovi Svetog groba Jeruzalemskog, godine Gospodnje 1681. kupiše Getsemanski vrt i darovaše ga franjevcima.”

Nekadašnji kustod Franjevačke kustodije Svete zemlje, a danas nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, u otkrivanju spomen ploče podsjetio je da su Sarajevo i Jeruzalem dva sestrinska grada koja su tijekom stoljeća dijelila istu sudbinu i sličan religijski sastav stanovništva. Bosna i Jeruzalem bili su dio istoga Otomanskog carstva. No, unatoč tome Crkva im je uspjela sačuvati kršćansko obilježje.

Spomen-ploča braći Branković postavljena je na inicijativu fra Tomislava Glavnika. U njezinoj izradi sudjelovali su: akademski kipar Marijan Glavnik, profesor dizajna Zdravko Tišljar, Stjepan Martinac i supružnici Matvej.

Zanimljivost

Iako nije poznato kada su prvi Hrvati počeli hodočastiti u Svetu zemlju, zna se da je jedan od najranijih hodočasnika bio Nikola Tavelić u XIV. stoljeću. Slijedio ga je fra Bonifacije iz Dubrovnika, kustod Franjevačke kustodije Svete zemlje, koji je sredinom XVI. stoljeća dao obnoviti Baziliku Isusova groba. Veći broj hodočasnika iz Bosne primjećuje se u XVII. stoljeću, a među njima su i braća Brankovići. A njihova imena – Pavla, Jakova i Antuna iz današnjeg Sarajeva, ostaju trajno zapisana uz Crkvu svih naroda koju su gradile sve kršćanske nacije svijeta prije punih 90 godina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja