Budi dio naše mreže

SNOVI SE OSTVARUJU Antonija je unatoč invaliditetu našla svoje radno mjesto u gradskom vrtiću

Broj osoba s invaliditetom stalno je u porastu, a osim različitih oblika zdravstvene zaštite, roditeljima osoba s posebnim potrebama velika želja je da njihova djeca jednog dana uđu u radni odnos. Naravno, ako to dopušta njihov invaliditet. U tom slučaju, roditelji svoje nade polažu na senzibilitet društvene zajednice. A njega ima. Lijep primjer dolazi iz Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje. Naime, od nedavno Antonija Jukić, osoba s poteškoćama u razvoju našla je svoje mjesto, ono radno, upravo u ovom vrtiću.

/ mp

Budući da je završila za kuhara po prilagođenom programu u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju, njeno radno mjesto je na poslovima pomoćnice u kuhinji. I snalazi se, rekla je Antonija.

„Pomažem s kuhanjem, dijelim hranu djeci i ovdje mi je lijepo. Družim se i s tetama i s drugom djecom“, kazala je Antonija. Na pitanje koji je joj je nadraži dio posla na poslu, Antonija je spremno odgovorila da je to pranje suđa, piše Radio Posušje.

No, najveći osmijeh je ipak na licu njezine mame Ivanke.

„Ja sam presretna što je Antonija dobila ovu priliku. Iako ima poteškoća, ona zaista može puno toga napraviti. Naravno da za sve mora dobiti upute i naravno da se ne može očekivati od nje da se sjeti apsolutno svega sama, ali one zadatke koji joj se daju da napravi, ona može i želi napraviti“, rekla je mama Ivanka.

Na putu zapošljavanja, osobe s invaliditetom često nailaze na stigme i predrasude. Upravo ova činjenica potakla je vodstvo vrtića da svojim primjerom pokažu da tako nikako ne smije biti.

„Osobe s invaliditetom dijele sudbinu svih mladih osoba na tržištu rada, s tim da zbog invaliditeta često nailaze na nerazumijevanje i predrasude. No, moramo znati da mnoge osobe s invaliditetom imaju radne sposobnosti. Te sposobnosti jesu umanjene, često je potrebno prilagoditi radni prostor njihovim potrebama, ali mislim da je opet najpresudniji onaj ljudski faktor, a to je spremnost poslodavca i drugih djelatnika da se aktivno uključe u cijeli proces prihvaćanja i prilagodbe toj osobi“, kazala nam je Kristina Milas, ravnateljica Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje.

Foto: Radio Posušje

Antonija je tijekom svoga srednjoškolskog obrazovanja odradila praksu u posuškom javnom vrtiću i već je tada kliknula sa radnom okolinom i djelatnicima vrtića.

„Upravo me to potaklo da iskreno razgovaram s vodstvom vrtića, dam prijedlog o njenom uključenju u rad i na moju sreću, prijedlog je naišao na odobravanje vodstva vrtića. Stoga posebno i veliko hvala svima, možda prije svega kuharici Marijani koja je stalno s Antonijom i s puno strpljenja radi s njom“, naglasila je mama Ivanka.

S druge strane, upravo ovakav angažman je i preporuka stručnjaka koji su procjenjivali Antonijin invaliditet.

„Boravak među ljudima, ali i djecom preporuka je koja je jasno naznačena u njezinom nalazu. Upravo ovakav podražaj koji dobiva na ovom radnom mjestu, Antoniju i mentalno i fizički vježba kako ne bi dalje propadale njezine psiho-fizičke sposobnosti. Sve to je jedan skup razloga zbog kojih smo odlučili reći DA ovom angažmanu“, kazala je ravnateljica vrtića Kristina Milas.

Antonijina mama je dodala da se ovim angažmanom Antonija promijenila i kod kuće. „Jednostavno dolazi ispunjenija i sretnija. Njezin dan više nije unutar četiri zida kuće. Kako i svima nama, tako i njoj rad jednostavno godi“, poručila je mama Ivanka.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja