Budi dio naše mreže

Važna stanica na hodočašću u Svetu Zemlju je crkva sv. Josipa u Nazaretu, za koju nam drevna tradicija kaže da je sagrađena nad Josipovim domom.

/ mp

Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu. (Luka 2, 39-40)

Grad Nazaret važno je odredište za hodočasnike u Svetoj Zemlji.

Najvažnija crkva u Nazaretu bez sumnje je bazilika Navještenja. Moderna crkva – najveća na Bliskom istoku – nalazi se na mjestu četiriju prethodno porušenih crkava, sve sagrađenih iznad mjesta za koje se vjerovalo da je dom Marijinih roditelja. To je mjesto na kojem ju je posjetio anđeo Gabrijel kojem je Marija dala svoj pristanak.

Crkva sagrađena nad Isusovim domom gdje je proveo djetinjstvo

Nedaleko – s druge strane prostranog kompleksa franjevaca – nalazi se još jedna crkva važna za kršćanskog hodočasnika: crkva sv. Josipa. Prema drevnoj tradiciji, vjeruje se da je ova crkva sagrađena nad kućom i radionicom svetog Josipa. To bi mogao biti dom Marije i Josipa nakon njihova vjenčanja, donosi Aleteia.

Današnja moderna crkva sv. Josipa također je sagrađena nad ranije srušenim crkvama – ukrašenom bizantskom crkvom iz 5. stoljeća i kasnijom crkvom iz križarskog doba.

Franjevačko upravljanje crkvom sv. Josipa

Nakon arapske okupacije u 13. stoljeću, križarska crkva sv. Josipa stoljećima je bila u ruševinama. 1754. franjevci su to mjesto kupili i obnovili kapelu u čast svetog Josipa.

1880-ih redovnice samostana sestara iz Nazareta otkrile su drevnu kuću iz 1. stoljeća ispod svog samostana. Projekt obnove su pokrenule i organizirale same časne sestre.

Franjevci su 1914. godine obnovili sadašnju crkvu na onome što je ostalo od križarske crkve.

Kasnije, 1936. godine, francuski isusovac Henri Senès, koji je imao prethodno znanje u arhitekturi, posjetio je mjesto ispod samostana i detaljno opisao strukture. Njegov je rad uglavnom bio nepoznat izvan kruga franjevaca u Svetoj Zemlji.

Arheolozi utvrdili da je riječ o kući iz 1. stoljeća

2006. godine redovnice su odobrile pristup mjestu arheolozima pod vodstvom profesora Kena Darka.

Profesor Ken Dark, arheolog sa Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji, istražujući to mjesto 14 godina ustvrdio je kako je vjerojatno sveti Josip sagradio kuću, odnosno stan od kamena koji je djelomično usječen u obronke vapnenca.

Iako je nemoguće znati da je ovo bila kuća svetog Josipa i mjesto na kojem je Isus odrastao, tradicije u kombinaciji s arheološkim dokazima idu u prilog toj mogućnosti. .

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja