Budi dio naše mreže

Za bistu iz 15. stoljeća koja je izložena u Anglesey Abbeyu, imovini pod državnim vlasništvom u selu Lode u Engleskoj, znanstvenici su otkrili da je jedinstveni relikvij koji prikazuje rimsku mučenicu sv. Agnezu s janjetom.

/ at

Bista sv. Agneze u Anglesey Abbeyu u Engleskoj prikazuje sv. Agnezu s janjetom, a dugo je bila neotkrivena te se mislilo da je potpuno izgubljena, prenosi portal Medievalist.net. Djelo je otkriveno tijekom četverogodišnjeg projekta Nacionalnog trusta za mjesta od povijesnog interesa ili prirodne ljepote tijekom kojeg je prikupljeno i proučavano šest tisuća skulptura.

Bista je dio seta od četiri skulpture u kojem je, osim sv. Agneze, sv. Barbara, sv. Katarina Aleksandrijska i sv. Margareta Antiohijska. Set je naručen za benediktinski samostan crkve Sv. Petra i Pavla u Francuskoj.

Bista je djelo Niclausa Gerhaerta von Leydena ili njegove škole/radionice, kojeg se smatra jednim od najvažnijih kipara 15. stoljeća u sjevernoj Europi. Međutim, samo dvadeset njegovih radova nije uništeno kroz povijest, a ova skulptura jedino je njegovo djelo u vlasništvu Ujedninjenog Kraljevstva.

Gerhaert je poznat po neobično živim i naturalističkim skulpturama, a ova bista sv. Agneze u prirodnoj veličini izrezbarena je od drva oraha te se smatra da je izrađena oko 1465. Originalno je najvjerojatnije bila obojena i izložena u crkvi kao oltarski predmet. Djelo prikazuje sv. Agnezu kako drži janje s obzirom da je mučenica simbol čistoće, a nekada je dio skulpture bio i relikvij svetice koji je sada izgubljen.

Bista je dio seta od četiri skulpture u kojem je, osim sv. Agneze, sv. Barbara, sv. Katarina Aleksandrijska i sv. Margareta Antiohijska. Set je naručen za benediktinski samostan crkve Sv. Petra i Pavla u Wissembourgu u sjeveroistočnom dijelu Francuske.

Sv. Agneza, hrvatski Janja, bila je djevica i mučenica s prijelaza 3. u 4. stoljeće. Zaštitnica je mladih djevojaka, čednosti i žrtava silovanja. Rođena je 291. u Rimu u kršćanskoj obitelji, a umrla kao djevica i mučenica, u dobi od 12 ili 13 godina, 21. siječnja 304. Sahranjena je pored Via Nomentana u Rimu. Kosti joj se čuvaju ispod glavnog oltara crkve Sant’ Agnese fuori la mura u Rimu, koja je sagrađena iznad katakombi u kojima je pokopana. Lubanja joj se čuva u njoj posvećenoj crkvi na rimskom trgu Navona. U ikonografiji je prikazuju kao mladu djevojku s janjetom, simbolom njezina djevičanstva i čistoće i s palminom granom mučeništva.

Sv. Agneza, Domenichino, circa 1620. / Foto: Wikimedia Commons

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja