Budi dio naše mreže

U sjevernom dijelu Pakistana nedavno je otkriven golemi drevni križ koji ukazuje na postojanje kršćana u ovoj regiji i prije 1.200 godina…

/ mp

Monumentalni mramorni križ, za kojeg se vjeruje da je star više do 1.200 godina, pronašao je tročlani istraživački tim sa Sveučilišta Baltistanu u Skardu, u planinskom lancu Kavardo u Baltistanu.

„Ogromni mramorni križ težine 3-4 tone i dimenzija približno 10-12 metara pronađen je na neka dva kilometra od baznog logora, visoko u planinama Kavardo, u Baltistanu, s pogledom na rijeku Ind“, rekao je istraživački tim u priopćenju za javnost 14. lipnja, prenosi Nedjelja.ba.

Prema izvješću UCANewsa, istraživač Wajid Bhatti identificirao je križ kao „tomanski križ“ i rekao kako je to jedan od najvećih križeva otkrivenih na potkontinentu.

Nazvan „križ Kavardo“ bi mogao predstavljati dokaz da su kršćanske zajednice nekoć živjele u ovoj regiji.

„Za sve nas je zaista sjajna vijest da je u Skarduu pronađen drevni križ. Ukazuje da je na ovom području postojalo kršćanstvo i da moraju postojati crkva i kuće kršćana. Na tom području trenutno nema kršćanskih obitelji, ali one su jednom ondje bivstvovale“, rekao je izvršni direktor Caritasa Pakistana Mansha Noor.

„Zahtijevam od vlasti da pozovu međunarodne povjesničare kako bi se saznalo više o točnoj povijesti križa“, rekao je Noor.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja