Budi dio naše mreže

U zoru, 21. lipnja ove godine, Franjevački red ostao je bez fra Manuela Blanca Rodrígueza, ispovjednika pape Franje i bivšeg profesora filozofije.

/ mdj

Fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda manje braće, istaknuo je pokojnikovu poniznost i milosrđe, osobine koje su definirale život fra Manuela. Tijekom svoje dugogodišnjeg života obnašao je važne uloge, uključujući dekana i profesora filozofije na Papinskom sveučilištu Antonianum. Iznenađenje je uslijedilo u nedjelju, 23. lipnja, neočekivanim posjetom pape Franje. “Bili smo obaviješteni da će doći netko iz papinskog doma, ali nismo mogli zamisliti da će to biti papa”, rekao je otac José Manuel Sanchis Cantó, donosi portal zenit.

U ranim jutarnjim satima vatikanska žandarmerija najavila je dolazak Svetog Oca. Sva su se braća okupila u sakristiji uz lijes fratra Manuela. Nakon srdačnog pozdrava, papa Franjo razgovarao je s franjevcima i izrekao im poučne i utješne riječi. “Govorio je o fratru Manuelu kao o dobrom, milosrdnom i susretljivom čovjeku,” rekao je otac José Manuel. Nakon toga molili su jutarnju pokraj tijela fratra Manuela, a Papa je cijelo vrijeme ostao uz lijes.

Otac José Manuel s emocijama se prisjetio kako je fra Manuel izabran za papina ispovjednika. “Vidjeti Papu danas duboko me dirnulo, ne samo zbog njegove prisutnosti, već i zbog njegove geste prema fra Manuelu”, rekao je. Iako je gubitak fra Manuela bolan, zajednica nalazi utjehu u sigurnosti da on sada nad svima bdije s neba.

Na kraju Angelusa u nedjelju, 23. lipnja, Sveti je Otac javno rekao: „Prekjučer je umro otac Manuel Blanco, franjevac. Bio je poglavar, ispovjednik i čovjek savjeta. Prisjećajući se njega, želio bih se [također] sjetiti mnoge braće franjevaca, ispovjednika, propovjednika koji su častili i časte Rimsku Crkvu. Hvala im svima!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja