Budi dio naše mreže

Datum beatifikacije bio je određen za 20. rujna 2019. - 100. obljetnicu Sheenovog svećeničkog ređenja. Stjecajem okolnosti, beatifikacija je odgođena.

/ mdj

Mons. Jason Gray, izvršni ravnatelj Zaklade nadbiskupa Fultona Sheena,  izjavio je kako u sadašnjem tijeku postupka proglašenja blaženim Fultona Sheena nije pronađeno ništa što bi osporavalo njegovu beatifikaciju, te je nadodao da su njegove herojske vrline potvrđene, prenosi CNA.

Tijek beatifikacije

2019. godine Nadbiskupija New York predala je Sheenovo tijelo biskupiji Peoria, gdje je Sheen zaređen i jedno vrijeme služio kao svećenik.

Međutim, objasnio je Gray, u to je vrijeme izdano izuzeće od statuta države New York o zastari prijavljivanja slučajeva zlostavljanja, dopuštajući da se slučajevi pokrenu bez obzira na to kada su se navodna zlostavljanja dogodila. Sheen, naslovni nadbiskup Newporta u Walesu, bio je biskup Rochestera u New Yorku od 1966. do 1969. godine.

“U to vrijeme doista se nije znalo hoće li biti novih optužbi o kojima zapravo nismo ništa znali,” rekao je Gray, nadodavši da “je postojala zabrinutost da bi nešto moglo izaći u javnost, pa je Sveta Stolica iz prevelikog opreza oklijevala proglasiti ga blaženim”.

Nije pronađeno ništa što bi osporavalo njegovu beatifikaciju, a njegove herojske vrline su potvrđene.

Gray je nadodao da je njegov tim dobio dokumente koji odgovaraju na pitanja o Sheenovom nepropisnom rješavanju slučajeva zlostavljanja. Nakon pažljivog istraživanja i prezentacije tadašnjoj Kongregaciji za kauze svetaca, smatralo se da je Sheen s njima ispravno postupio. Datum proglašenja blaženim tada je određen za 22. prosinca 2019.

Budući da je tada ured državnog tužitelja New Yorka istraživao sve biskupije diljem SAD-a, u to se vrijeme smatralo razboritijim odgoditi postupak proglašenja blaženim.

Tako je Sheenova beatifikacija obustavljena na neodređeno vrijeme.

Sadašnja situacija

“Angažirali smo odvjetničku tvrtku u New Yorku koja radi s različitim biskupijama u državi,” rekao je Gray, “i zapravo smo izvršili temeljit pregled svakog slučaja koji je predstavljen, i uspjeli smo pokazati da nijedan slučaj nije pokazao bilo što što bi osporilo život Fultona Sheena.”

Budući da je tada ured državnog tužitelja New Yorka istraživao sve biskupije diljem SAD-a, u to se vrijeme smatralo razboritijim odgoditi postupak proglašenja blaženim.

Gray je nadodao da je u rujnu 2022. grupa iz Peorije ponovno otišla u Vatikan kako bi se sastala s kardinalom Marcellom Semerarom, prefektom Dikasterija za kauze svetaca, kao i s vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom kako bi predstavili svoje istraživanje.

U međuvremenu, izvješće državnog odvjetništva New Yorka tek treba biti objavljeno.

“Trenutno čekamo izvješće glavnog državnog odvjetnika da pokaže ono što već znamo, što smo već dokazali. Želimo ići naprijed uz jednoglasnu podršku cijele biskupske konferencije”, zaključio je Gray.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja